XXVI Forum Ekonomiczne w Krynicy. Europa w obliczu wyzwań - zjednoczeni czy podzieleni?

19.07.2016, 15:35aktualizacja: 19.07.2016, 15:35

XXVI Forum Ekonomiczne w Krynicy fot.1
Aktualne, istotne, korespondujące z najważniejszymi problemami gospodarczymi, społecznymi i politycznymi Europy, to tematy od lat podejmowane podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju. XXVI edycja Forum odbędzie się w dniach 6-8 września, a motywem przewodnim Forum będą wyzwania stojące przed współczesną Europą i solidarność europejska.

W ocenie uczestników, Forum Ekonomiczne w Krynicy Zdroju jest najważniejszą konferencją gospodarczą w Europie Środkowej. To tu, od ponad 20 lat spotykają się premierzy, przedstawiciele rządów państw europejskich, unijni decydenci, prezesi europejskich firm, eksperci i ekonomiści, aby dyskutować o sprawach najważniejszych. "Spotkanie (...) to ważne wydarzenie i ważny głos dla przywódców państw, ale także i Unii Europejskiej, w sytuacji, kiedy stajemy oko w oko z kryzysem, jaki dotyka nasz świat" - powiedział Ivo Josipović, prezydent Chorwacji w latach 2010-2015, uczestnik krynickiego Forum.

Obrady Forum to ponad 180 paneli dyskusyjnych, wykładów, warsztatów i debat, prezentacji narodowych i regionalnych, przygotowywanych we współpracy z ponad 100 partnerami instytucjonalnymi i biznesowymi, wśród których znajdują się najwięksi przedstawiciele swoich branż.

W 2016 roku tematem przewodnim Forum będą wyzwania, jakie stoją przed współczesną Europą - kryzys migracyjny, niestabilna gospodarka, zatracająca się solidarność europejska. "Rozwój Europy w ostatnich latach hamowała seria kryzysów: najpierw finansowy, potem zadłużeniowy, następnie ukraiński, teraz zaś imigracyjny" - mówił już w ubiegłym roku podczas Forum europoseł Janusz Lewandowski, podkreślając wagę decyzji i działań podejmowanych przez rządzących i uczestników rynku, którzy w licznym gronie co roku spotykają się w Krynicy.

Czy w sprawach ważnych dla wszystkich narodów, ale i narodów z osobna, ważnych dla regionu i świata, Europa może mówić jednym głosem? W jakich obszarach transnarodowa jedność i wspólna droga są niemożliwe? Jaki jest przepis na sukces w czasach niepokoju i niepewności? Jaka jest kulturowa, społeczna i gospodarcza przyszłość Europy? - odpowiedzi na te i inne pytania poszukiwać będzie w Krynicy Zdroju blisko 3000 gości Forum z Europy, Azji Centralnej i Stanów Zjednoczonych. Organizatorem XXVI Forum Ekonomicznego jest Fundacja Instytut Studiów Wschodnich. Głównym Partnerem Forum jest Województwo Małopolskie.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 19.07.2016, 15:35