SKYN® eksperymentuje z wykorzystaniem treningowej odzieży konceptualnej

21.07.2016, 17:27aktualizacja: 21.07.2016, 17:27

SKYNFEEL, fot. 2
Materiał do produkcji prezerwatyw trafił z sypialni prosto na tor lekkoatletyczny.

Dzięki wielkim wydarzeniom sportowym, jakie tego lata następują jedno po drugim, odnotowano rosnące zainteresowanie odzieżą sportową. Najnowszy projekt SKYN wnosi coś zupełnie nowego do świata lekkoatletyki, ponieważ pozwala sportowcom pokonać ograniczenia własnego ciała.

Producent innowacyjnej marki prezerwatyw premium, stworzył eksperymentalny strój SKYNFEEL™ APPAREL. Jest to jedyny w swoim rodzaju konceptualny kombinezon do skoku w dal dla wybranych sportowców. Projekt wykonano z tego samego rewolucyjnego materiału, który używany jest do produkcji prezerwatyw marki.

Nowatorski koncept SKYNFEEL™ APPAREL czerpie inspiracje z procesów zachodzących w przyrodzie (biomimikra). Dzięki użyciu niezwykle miękkiego materiału strój minimalizuje ograniczenia ciała i pozwala skoczkom w dal zyskać dodatkowy czas w powietrzu.

"W świecie sportu wyczynowego, lekkoatleci szukają każdego rodzaju przewagi - mówi David Chaker, Senior Global Brand Director w firmie Ansell. - Zaprojektowaliśmy specjalny, uszyty na miarę kombinezon dla skoczków w dal, by zbadać możliwości naszego materiału. Chcieliśmy w ten sposób sprawdzić czy zdoła on rzeczywiście poprawić wyniki sportowców".

Strój można zobaczyć na: https://www.youtube.com/watch?v=AUEXTVFrjs8

Do przygotowania projektu firma zaprosiła designerkę mody konceptualnej Pauline van Dongen, która w swojej pracy wykorzystuje wearable technology. "W materiale SKYNFEEL zaintrygowała mnie jego niezwykła elastyczność, superlekkość i jednocześnie ogromna wytrzymałość. Bez względu na to, w jaki sposób go formujesz i dopasowujesz - i tak będziesz czuć się w nim świetnie" - mówi van Dongen.

SKYNFEEL™ APPAREL wyjątkowy charakter nadają wypustki na wzór skrzydeł ważki, umiejscowione na rękawach i nogawkach stroju. Wykonane z cienkiej warstwy zostały wzmocnione siatką z wycinanego laserowo materiału. Wypustki zaprojektowano z myślą o technice skoczków w dal, tak aby przylegały do ciała w czasie rozbiegu, a otwierały się przy skoku. Ta aerodynamiczna konstrukcja pozwala sportowcowi wybić się w górę i utrzymać w powietrzu dłużej.

"Eksperymenty takie jak ten wskazują kierunek rozwoju sportu w przyszłości. Tym projektem podważamy zastany status quo, próbujemy czegoś zupełnie nowego, skłaniamy do innowacji i inspirujemy" - podkreśla van Dongen.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 21.07.2016, 17:27