Polityka i społeczeństwo

MRPiPS: informacje o Programie Rodzina 500+ w Wydziałach Polityki Społecznej (komunikat)

22.07.2016, 13:03aktualizacja: 22.07.2016, 13:03

- MRPiPS informuje:

Uprzejmie informujemy, że zakończone zostało działanie infolinii uruchomionej przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej na czas wdrożenia Programu „Rodzina 500+”.

Informacje na temat Programu „Rodzina 500 plus” nadal będzie można uzyskać telefonicznie w Wydziale Polityki Społecznej danego Urzędu Wojewódzkiego w godzinach pracy Urzędu.

W okresie funkcjonowania infolinii, tj. od 1 marca, udzielonych zostało kilkanaście tysięcy porad i informacji związanych z uzyskiwaniem uprawnień do świadczenia wychowawczego w ramach Programu „Rodzina 500+” oraz procedurą jego otrzymywania.

Przypominamy, że informacje na temat Programu „Rodzina 500 plus”, w tym również odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, znajdują się na stronach internetowych: Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej i przewodniku po Programie „Rodzina 500+” w serwisie Obywatel.gov.pl.

Jednocześnie podkreślamy, że Program „Rodzina 500 plus” ruszył od 1 kwietnia 2016 r. i od tego momentu podstawowym źródłem informacji na temat warunków uzyskania świadczenia wychowawczego w konkretnej, indywidualnej sprawie danej osoby, w tym aktualnego etapu postępowania administracyjnego na którym znajduje się złożony wniosek, jest gminny organ właściwy realizujący świadczenia wychowawcze, właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby ubiegającej się/otrzymującej świadczenie wychowawcze – w praktyce jest to najczęściej Ośrodek Pomocy Społecznej lub Urząd Miasta/Gminy, zaś w sprawach w których zastosowanie mają unijne przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego Urząd Marszałkowski/Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej.

Dane teleadresowe wszystkich ww. organów właściwych w każdej gminie w Polsce, z podziałem na województwa, do której należy zwrócić się w celu uzyskania informacji dotyczącej indywidualnej sprawy, zamieszczone są na stronie internetowej MRPiPS.

W załączeniu przekazujemy dane teleadresowe do Wydziałów Polityki Społecznej danych Urzędów Wojewódzkich.

kom/ tnt/

Data publikacji 22.07.2016, 13:03