ME: nowe bloki węglowe to priorytet (komunikat)

02.08.2016, 19:10aktualizacja: 02.08.2016, 19:10

- ME informuje:

W związku z publikacją w dzienniku Rzeczpospolita (2.08.2016 r.) pt. „Wielki powrót atomu” informujemy, że sfinansowanie przedstawionego w artykule programu jest niemożliwe w najbliższych 20 latach.

Podstawą naszego bezpieczeństwa energetycznego są nowoczesne, wysokosprawne i niskoemisyjne elektrownie węglowe. Właśnie takie bloki energetyczne budowane są w Opolu, Kozienicach i Jaworznie. Odblokowane zostały również budowy bloków węglowych w Turowie i Ostrołęce, a dla zachowania pełnego bezpieczeństwa energetycznego Polski musimy rozpocząć budowę jeszcze trzech nowych bloków energetycznych zasilanych polskim węglem.

Aktualnie Ministerstwo Energii przygotowuje programu budowy pierwszego bloku jądrowego o mocy ok. 1000 MW, który zostanie zbudowany w ciągu najbliższych 10 lat, bowiem tyle wynosi cykl inwestycyjny w energetyce jądrowej.

kom/ tnt/

Data publikacji 02.08.2016, 19:10