SYNTHOS SA (30/2016) Otrzymanie wniosku akcjonariusza ws. zmiany wniosku o zwołanie Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Synthos S.A.

03.08.2016, 19:21aktualizacja: 03.08.2016, 19:21

Raport bieżący 30/2016

Zarząd SYNTHOS S.A. (dalej także "Emitent") informuje, że w dniu 03 sierpnia 2016 roku otrzymał od spółki FTF Galleon S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej także "Akcjonariusz"), działającej na podstawie art. 400 § 1 kodeksu spółek handlowych (dalej także "ksh") i reprezentującej ponad jedną dwudziestą kapitału zakładowego Emitenta, wniosek zmieniający wcześniejszy wniosek Akcjonariusza z dnia 19 lipca 2016 roku, o którym Emitent informował raportem bieżącym nr 29/2016, w zakresie proponowanego porządku obrad Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Synthos S.A.

Akcjonariusz wniósł, by w miejsce porządku obrad objętego wnioskiem z dnia 19 lipca 2016, porządek obrad Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Synthos S.A., które ma zostać zwołane obejmował rozpatrzenie i podjęcie uchwał w sprawie:

1. Zmiany przeznaczenia kapitałów zapasowego i rezerwowych, utworzonych z zysków z lat ubiegłych i przeniesienia ich na kapitał rezerwowy utworzony z przeznaczeniem na wypłatę dywidendy i/lub zaliczki na poczet dywidendy;

2. Zmiany Statutu Spółki, umożliwiającej wypłatę zaliczki na poczet dywidendy, poprzez dodanie postanowienia o następującej treści: "Zarząd jest uprawniony do wypłaty akcjonariuszom zaliczki na poczet przewidywanej dywidendy na koniec roku obrotowego, jeżeli spółka posiada środki wystarczające na wypłatę zgodnie z zasadami określonymi w art. 349 Kodeksu spółek handlowych. Wypłata zaliczki wymaga zgody Rady Nadzorczej."

Emitent zamierza dokonać zwołania NWZ Spółki zgodnie z zasadami określonymi w ksh, o czym poinformuje odrębnym raportem bieżącym.

Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz