CERAMIKA NOWA GALA SA (14/2016) Zawarcie umowy z mFaktoring SA w zakresie faktoringu

05.08.2016, 18:07aktualizacja: 05.08.2016, 18:07

Raport bieżący 14/2016

Ceramika Nowa Gala SA ("Spółka") podaje do publicznej informacji, iż 05 sierpnia 2016 roku spółka zawarła z mFaktoring SA z siedzibą w Warszawie transakcję faktoringu z przejęciem ryzyka niewypłacalności odbiorcy (obsługa polisy przez Dostawcę).

Strony umowy:

Ceramika Nowa Gala SA - dostawca;

mFaktoring SA - faktor.

Najistotniejsze warunki umowy:

- Limit faktoringowy: 25.000 tys. złotych;

- Zaliczka: 90%;

- Finansowanie odbiorców do limitów przyznanych przez Ubezpieczyciela;

- Pełne przejęcie ryzyka zgodnie z polisą ubezpieczeniową spółki, pomniejszone o udział własny, mFaktoring SA ma prawo odebrać wypłaconą zaliczkę wówczas, gdy:

A) Faktor otrzyma decyzję o odmowie wypłaty odszkodowania przez Ubezpieczyciela lub

B) Dostawca nie przedstawi ubezpieczycielowi dokumentów wymaganych polisą ubezpieczeniową do wypłaty odszkodowania i Ubezpieczyciel w terminie przewidzianym polisą ubezpieczeniową (tj. 225 dni po t/p) nie podejmie decyzji o wypłacie lub odmowie wypłaty ubezpieczenia.

Zabezpieczenia ww. umowy stanowią:

- weksel własny In blanco z deklaracją wekslową;

- cesja z rachunku mBank SA;

- trójstronne porozumienie pomiędzy spółką, mFaktoring SA a ubezpieczycielem ERGO Hestia SA w zakresie cesji praw do odszkodowania.

Istotne koszty finansowe związane z ww. umową to:

-Prowizja faktoringowa liczona jako procent od wartości skupionej wierzytelności, niezależnie od t/p, nie mniej niż 3 000 PLN miesięcznie;

- koszty odsetkowe liczone jako stawka Wibor o/n powiększona o marżę;

- prowizja przygotowawcza.

Umowa została zawarta na czas nieokreslony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia.

Zawarta umowa pozwoli na obniżenie bilansowej wartości należności do kwoty wypłaconej spółce przez faktora.

Podstawa prawna: art. 17 ust.1 MAR

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1