MRiRW: o ASF z przedstawicielami branży mięsnej (komunikat)

11.08.2016, 17:01aktualizacja: 11.08.2016, 17:01

- MRiRW informuje:

Minister Krzysztof Jurgiel spotkał się dziś z przedstawicielami branży mięsnej. Rozmowy dotyczyły powołania Międzyresortowego Zespołu ds. łagodzenia skutków związanych z wystąpieniem przypadków afrykańskiego pomoru świń.

- Zaostrzamy przepisy dotyczące zwalczania wirusa ASF – powiedział minister Jurgiel dodając jednocześnie, że – nie wszystko leży w kompetencja resortu rolnictwach i dlatego muszą zostać podjęte specjalne działania.

Uczestnicy dzisiejszego spotkania zwracali uwagę, że już w 2014 roku zwracali się z prośbą o utworzenie takiego zespołu zarówno do premiera Donalda Tuska, jak i premier Ewy Kopacz, ale bez rezultatu.

Minister Krzysztof Jurgiel podkreślił, że za ostatnie przypadki ognisk odpowiedzialny jest człowiek i dlatego niezbędne jest bardzo ścisłe współdziałanie nie tylko służb weterynaryjnych, ale także służb podległych innym resortom. Chodzi przede wszystkim o policję, służby graniczne i myśliwych.

Szef resortu poinformował przedstawicieli branży mięsnej o proponowanych zmianach w przepisach, które mają m.in. zwiększyć uprawnienia powiatowych lekarzy weterynarii oraz wprowadzić kary za nieprzestrzeganie obowiązujących przepisów dotyczących bioasekuracji.

kom/ tnt/

Data publikacji 11.08.2016, 17:01