SYNTHOS SA (36/2016) Wykonanie znaczącej umowy

31.08.2016, 22:13aktualizacja: 31.08.2016, 22:13

Raport bieżący 36/2016

Działając na podstawie artykułu 17 ust. 1 Rozporządzenia MAR, Zarząd Synthos S.A. ("Emitent"), w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 16/2016 oraz nr 35/2016, informuje o wykonaniu w dniu 31.08.2016 roku przez Emitenta oraz INEOS Industries Holdings Limited z siedzibą w Lyndhurst w Wielkiej Brytanii znaczącej umowy opisanej poniżej.

Dnia 31.08.2016, Emitent wykonał nabycie biznesu styropianowego tzw. EPS (Expandable Polystyrene) Grupy INEOS, tj. nabycie od INEOS Industries Holdings Limited z siedzibą w Lyndhurst w Wielkiej Brytanii całości wyemitowanego kapitału zakładowego INEOS Styrenics European Holding B.V., spółki utworzonej zgodnie z prawem holenderskim, z siedzibą przy Konijnenberg 63, Breda, 4825 BC, Holandia ("Spółka"). Nabycie akcji w kapitale zakładowym Spółki skutkowało między innymi pośrednim nabyciem akcji w podmiotach zależnych Spółki znajdujących się we Francji, Holandii oraz Turcji. Wykonanie umowy było uwarunkowane (warunek zawieszający) od uzyskania stosownych zgód właściwych organów antymonopolowych. Warunek zawieszający wynikający z umowy został spełniony.

Ponadto, dnia 31.08.2016, INEOS Styrenics International SA z siedzibą w Szwajcarii, będący podmiotem zależnym INEOS Industries Holdings Limited zawarł umowę z Synthos Styrenics Synthos Dwory 2 spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k. dotyczącą nabycia przedsiębiorstwa kontynuującego działalność INEOS Styrenics International SA ("Szwajcarskie Przedsiębiorstwo").

Łączna cena nabycia akcji Spółki oraz nabycia Szwajcarskiego Przedsiębiorstwa wynosi 80.000.000,00 euro (osiemdziesiąt milionów euro), z zastrzeżeniem możliwych korekt wynikających z umów.

Postanowienia umowy nie przewidują kar umownych.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz