Bloomberg New Energy Finance nadał firmie GCL-SI rangę firmy pierwszej kategorii w przemyśle fotowoltaicznym

05.09.2016, 11:43aktualizacja: 05.09.2016, 11:43

SUZHOU, Chiny, 2 września 2016 r. /PRNewswire/ - GCL System Integration Technology (GCL-SI), (SHE: 002506), spółka zależna największej na świecie grupy energetycznej GCL, została wymieniona na liście spółek kategorii Tier 1 przez Bloomberg New Energy Finance (BNEF) na jego liście producentów modułów fotowoltaicznych. Na liście tej firma GCL-SI zajęła drugie miejsce pod względem swojej rocznej zdolności produkcyjnej w ramach modułów fotowoltaicznych.

Stosowany przez BNEF system kategorii klasyfikuje setki producentów modułów solarnych do trzech poziomów na podstawie wiarygodności bankowej - zdolności projektów związanych z produktami solarnymi do pozyskania kredytów od banków bez własnej odpowiedzialności.

Producenci pierwszej kategorii powinni udowodnić, że potrafią pokryć produkcję oraz dostarczyć odpowiednią markę w ramach pięciu różnych projektów, które są finansowane przez pięć różnych (nie nowo powstających) banków bez odpowiedzialności osobistej. BNEF bierze pod uwagę wyłącznie projekty o mocy powyżej 1,5 MW.

Uplasowanie się na liście kategorii BNEF oznacza, że GCL-SI spełnia wszystkie jej kryteria.

Pan Shu Hua, prezes GCL-SI powiedział: „GCL-SI szybko urosła od czasu jej powstania. W ciągu niecałego roku realizowaliśmy projekty międzynarodowe, które odpowiadają normom BNER. Jest to rzadki przypadek w dziedzinie energii słonecznej".

Listę "Tier 1" stosuje się powszechnie w prognozach produkcji i wstępnych analizach konkurencji jako ważną metodę dla klasyfikacji wielkich dostawców w przemyśle fotowoltaicznym akceptowanych przez banki. W miarę dodawania nowych informacji do bazy danych BNEF kwartalnie przeprowadzany jest przegląd i aktualizacja.

"Uplasowanie GCL-SI na liście pierwszej kategorii oznacza naszą zdolność zapewniania sobie finansów z banków i produkowania wysokiej jakości produktów z modułami fotowoltaicznymi - dodał Pan Shu. - Stworzy też dla naszej firmy kolejne możliwości zbadania rynku i większego poświęcenia energii ekologicznej na całym świecie".

O firmie GCL-SI

GCL System Integration Technology Co., Ltd. Ltd (kod na giełdzie szenczeńskiej 002506) (GCL System) to część grupy Golden Concord Group (GCL), międzynarodowej spółki energetycznej specjalizującej się w produkcji czystej i ekologicznie zrównoważonej energii. Posiadając aktywa na całym świecie o łącznej wartości prawie 16 miliardów dolarów amerykańskich, spółki grupy łącznie dostarczyły na całym świecie w 2015 roku moduły o mocy ponad 2 GW, a obecnie produkują ponad 30% wszystkich produktów polikrystalicznych i wafli wykorzystywanych w przemyśle solarnym.

Źródło: GCL System

Data publikacji 05.09.2016, 11:43