BORYSZEW SA (52/2016) Rozszerzenie składu Zarządu Boryszew S.A.

06.09.2016, 18:54aktualizacja: 06.09.2016, 18:54

Raport bieżący 52/2016

Boryszew S.A. ("Spółka") informuje, iż Rada Nadzorcza Spółki, mając na uwadze stawiane przed Spółką wyzwania, na posiedzeniu w dniu 6 września 2016 roku podjęła decyzję o rozszerzeniu składu Zarządu od dnia 1 pażdziernika 2016 roku i powołała z tym dniem Pana Jarosława Michniuka na stanowisko Prezesa Zarządu Boryszew S.A. - Dyrektora Generalnego oraz Pana Aleksandra Barysia na stanowisko Członka Zarządu - Dyrektora Finansowego.

Jednocześnie Rada Nadzorcza powierzyła dotychczasowemu Prezesowi Zarządu Panu Piotrowi Szelidze od dnia 1 października 2016 roku pełnienie obowiązków Członka Zarządu, Dyrektora ds. Segmentu Metali.

Życiorysy nowo powołanych członków Zarządu Spółki:

Pan Jarosław Michniuk ukończył Politechnikę Warszawską na Wydziale Mechanicznym ze specjalizacją Przetwórstwo Tworzyw Sztucznych, uzyskując tytuł magistra inżyniera. W latach 1982-1984, pracował jako Inżynier ds. Procesu w Polskich Nagraniach; Od roku 1985 do 1989, pracownik naukowy i technolog w Instytucie Technologii Elektronowych w Warszawie; w okresie 1988-1989, Główny Technolog Zakładów Elektronicznych Układów Specjalizowanych w Toruniu.

W latach 1990 doradca techniczno-handlowy reprezentujący firmę Plaskon z grupy Rohm and Haas w Europie Środkowo-Wschodniej. W 1991 rozpoczęcie 20-sto letniej współpracy z BASF; ścieżka kariery od pozycji przedstawiciela handlowego, menedżera produktu, a następnie Dyrektora i Członka Zarządu BASF Polska odpowiedzialnego za sprzedaż tworzyw sztucznych BASF i Basell w Polsce. W latach 2001-2004, BASF, stanowisko Regionalnego Dyrektora Sprzedaży tworzyw styrenowych w Europie Środkowo-Wschodniej; 2004-2008, BASF, stanowisko Dyrektora Marketingu w Europie (Niemcy), następnie: p.o. Group Vice President w Ameryce Północnej (Meksyk); 2008-2011, BASF, stanowisko Senior Vice President ds. tworzyw styrenowych w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie. Od lipca 2011 do sierpnia 2016 roku Prezes Zarządu Selena FM SA, jednostki dominującej w Grupie Selena, globalnego producenta chemii budowlanej z siedzibą we Wrocławiu.

Pan Jarosław Michniuk nie prowadzi działalności konkurencyjnej w stosunku do Boryszew S.A. oraz nie figuruje w Rejestrze Dłużników niewypłacalnych prowadzonym na podstawie ustawy o KRS.

Pan Jarosław Michniuk nie jest również wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonego na podstawie ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym.

Pan Aleksander Baryś ukończył Szkołę Główną Handlową w Warszawie (kierunek: Finanse i Bankowość) uzyskując tytuł magistra ekonomii, studiował także na Uniwersytecie Mannheim (Niemcy). Od 2008 roku posiada tytuł CFA (Chartered Financial Analyst), jest członkiem CFA Society Poland.

W latach 2003-2008 pracował w spółkach Grupy Kapitałowej PKN ORLEN (Kontroler Finansowy w Basell Orlen Polyolefins Sp. z o.o. oraz Zastępca Dyrektora ds. Unipetrol w PKN ORLEN S.A.).

W latach 2009 - 2016 związany z Grupą CIECH, na stanowiskach: Szefa Pionu Finansowo-Księgowego w CIECH S.A. (2009-2014), prezesa zarządów spółek wchodzących w skład Grupy CIECH Soda Deutschland (2014-2016), Dyrektora Biura Zarządzania Grupą w CIECH S.A. (2016), oraz członka rad nadzorczych spółek Grupy CIECH.

Pan Aleksander Baryś był także Członkiem Rady Nadzorczej Magellan S.A. (2013-2016) oraz jest Członkiem Rady Nadzorczej Elemental Holding S.A. (od 2015).

Pan Aleksander Baryś nie prowadzi działalności konkurencyjnej w stosunku do Boryszew S.A. oraz nie figuruje w Rejestrze Dłużników niewypłacalnych prowadzonym na podstawie ustawy o KRS. Nie uczestniczy w spółce konkurencyjnej, jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej i nie uczestniczy w innej konkurencyjnej osobie prawnej, jako członek jej organu.

Pan Aleksander Baryś nie jest również wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonego na podstawie ustawy o Krajowym Rejestrze Sądowym.

Podstawa prawna:

Zgodnie z art. 5 ust 1 pkt 21 i 22 RO