PROCAD SA (15/2016) Zawarcie umowy znaczącej

07.09.2016, 16:35aktualizacja: 07.09.2016, 16:35

Raport bieżący 15/2016

Zarząd PROCAD SA informuje, że w dniu 7 września 2016 r. podpisał z Ministerstwem Rozwoju Umowę o dofinansowanie Projektu: "Rozwój Centrum Badawczo-Rozwojowego PROCAD" w ramach Działania 2.1 Wsparcie inwestycji w infrastrukturę B+R przedsiębiorstw Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014 - 2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Zgodnie z przyjętym przez Emitenta Indywidualnym Standardem Raportowania Umowa spełnia kryterium umowy znaczącej, jej wartość przekracza 10% kapitałów własnych Emitenta.

Całkowity koszt realizacji Projektu wynosi 12.536.160,00 zł i odpowiada wartości planowanej inwestycji wraz z podatkiem VAT, natomiast całkowita kwota wydatków kwalifikowalnych wynosi 10.192.000,00 zł, co stanowi kwotę netto planowanej inwestycji. Maksymalna wartość przyznanego dofinansowania wynosi 4.484.480,00 zł, co stanowi 44% wartości wydatków kwalifikowanych. Okres kwalifikowalności wydatków kończy się w dniu złożenia wniosku o płatność końcową, nie później niż 31 grudnia 2018 r.

Celem Projektu jest rozwój Centrum Badawczo-Rozwojowego w zakresie zaawansowanych usług inżynierskich, świadczonych między innymi poprzez dostarczanie skalowalnych, innowacyjnych rozwiązań informatyczno-konsultingowych, systemów analitycznych i realizacji zleceń projektowych. Centrum będzie świadczyło usługi inżynierskie w obszarze: budownictwa, budowy maszyn oraz przetwórstwa tworzyw sztucznych. Inwestycja będzie obejmowała budowę Centrum Badawczo-Rozwojowego oraz zakup wyposażenia, na które składa się specjalistyczne oprogramowanie inżynierskie oraz badawczy sprzęt laboratoryjny.

Okres trwałości Projektu wynosi 3 lata od dnia zakończenia jego realizacji. Emitent jest zobowiązany do osiągania i zachowania wskaźników produktu oraz rezultatu określonych we wniosku o dofinansowanie, obejmujących między innymi: wzrost zatrudnienia, wartość nakładów inwestycyjnych czy ilość wdrożonych prac badawczo-rozwojowych.

Umowa zawiera warunek zawieszający, dotyczący wymogu złożenia w Ministerstwie Rozwoju w terminie do 31 marca 2017 roku prawomocnego pozwolenia na budowę wraz prawomocną decyzją o środowiskowych uwarunkowaniach realizacji przedsięwzięcia. Niedostarczenie wyżej wymienionej dokumentacji w terminie spowoduje rozwiązanie Umowy z dniem 1 kwietnia 2017 r., z mocą wsteczną od dnia jej zawarcia.

Umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze Stron, z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia i obowiązkowym podaniem przyczyn jej rozwiązania.

Zabezpieczeniem należytego wykonania zobowiązań wynikających z Umowy jest weksel in blanco wraz z deklaracją wekslową. Zabezpieczenie obejmuje wartość udzielonego dofinansowania wraz z należnymi odsetkami.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz