PKP CARGO SA (51/2016) Wyniki testu na utratę wartości rzeczowych aktywów trwałych należących do Grupy Kapitałowej AWT

26.09.2016, 22:10aktualizacja: 26.09.2016, 22:10

Raport bieżący 51/2016

Zarząd Spółki ("Spółka") informuje, iż z uwagi na złożony 3 maja 2016 roku wniosek o niewypłacalność OKD a.s. ("OKD") zostały przeprowadzone testy na utratę wartości aktywów Grupy AWT na dzień 30 czerwca 2016 roku oraz dokonano oceny realizowalności należności od OKD. W wyniku przeprowadzonych prac, Zarząd Spółki uchwałą z dnia 26 września 2016 roku postanowił ująć w Śródrocznym Skróconym Skonsolidowanym Sprawozdaniu Finansowym Grupy PKP CARGO sporządzonym za okres 6 miesięcy zakończony 30 czerwca 2016 roku:

- odpisy z tytułu trwałej utraty wartości aktywów Grupy AWT w kwocie 35 milionów złotych

- odpisy aktualizujące wartość należności z tytułu dostaw i usług w kwocie 63 milionów złotych

Szczegółowe informacje zostaną przedstawione w rozszerzonym skonsolidowanym raporcie za I półrocze 2016 roku Grupy Kapitałowej PKP CARGO.

Podstawa prawna szczegółowa:

Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne