Polityka i społeczeństwo

MSZ: spotkanie ministra Waszczykowskiego z kierownictwem IHRA (komunikat)

05.10.2016, 17:30aktualizacja: 05.10.2016, 17:30

- MSZ informuje:

Zaangażowanie Polski w działania Międzynarodowego Sojuszu na rzecz Pamięci o Holokauście (IHRA) oraz współpraca z rumuńskim rotacyjnym przewodnictwem w organizacji były głównymi tematami środowej rozmowy ministra Witolda Waszczykowskiego z przedstawicielami kierownictwa IHRA na czele z urzędującym Przewodniczącym, ambasadorem Mihneą Constantinescu oraz Sekretarz Wykonawczą, dr Kathrin Meyer. Goście składali wizytę w Warszawie na zaproszenie MSZ.

W trakcie spotkania minister Waszczykowski wyraził uznanie dla działań organizacji, która w 2013 r. przyjęła roboczą definicję negacjonizmu i zniekształcania prawdy historycznej o Holokauście, wskazującą, że jednym z jej przejawów jest przypisywanie innym narodom zbrodni popełnionych przez nazistowskie Niemcy. Szef polskiego MSZ podkreślił, że pozostaje ona zbieżna z działaniami polskiej dyplomacji ukierunkowanymi na walkę z użyciem w przestrzeni publicznej wadliwych kodów pamięci.

W trakcie jednodniowej wizyty w Warszawie delegacja IHRA odbyła szereg spotkań w MSZ, Kancelarii Prezydenta RP, Instytucie Pamięci Narodowej, Ministerstwie Edukacji Narodowej, Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz odwiedziła Muzeum POLIN.

Międzynarodowy Sojusz na rzecz Pamięci o Holokauście (The International Holocaust Remembrance Alliance, IHRA) to organizacja międzyrządowa, której celem jest zapewnianie poparcia liderów politycznych i społecznych dla działań edukacyjnych, upamiętniających oraz badawczych nad Holokaustem, na poziomie narodowym i międzynarodowym. Obecnie IHRA zrzesza 31 państw członkowskich, 11 państw-obserwatorów oraz 7 stałych międzynarodowych partnerów. Członkiem może zostać każde państwo demokratyczne, które przywiązane jest do celów i postanowień Deklaracji Sztokholmskiej oraz jest gotowe wdrażać polityki i programy wspierające edukację, upamiętnianie i badania nad Holokaustem. Polska przystąpiła do IHRA w 1999 r. jako jeden z sygnatariuszy-założycieli organizacji.

kom/ tnt/

Data publikacji 05.10.2016, 17:30