MRiRW: posiedzenie Rady Ministrów UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa (komunikat)

07.10.2016, 18:31aktualizacja: 07.10.2016, 18:31

- MRiRW informuje:

W najbliższy poniedziałek odbędzie się w Luksemburgu posiedzenie unijnej rady ministrów ds. rolnictwa i rybołówstwa.

Wśród tematów, które będą przedmiotem obrad, znajdują się 2 wnioski, który przedłoży minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel.

Pierwszy wniosek dotyczy wdrożenia kompleksowego programu wsparcia w sektorze wieprzowiny w Polsce. Jest on związany ze skutkami rynkowymi stosowania restrykcji weterynaryjnych z uwagi na afrykański pomór świń.

Polska podejmuje działania mające na celu zahamowanie rozprzestrzeniania się wirusa ASF na pozostałą część Polski oraz Unii Europejskiej, co nie jest łatwe m.in. w związku z bliskością Białorusi i Ukrainy, gdzie ASF jest szeroko rozpowszechniony. Dlatego też wnioskujemy o wykorzystanie wszystkich możliwych form wsparcia z budżetu Unii Europejskiej, w tym ze środków rynkowych, rozwoju obszarów wiejskich i weterynaryjnych, celem ograniczenia skutków zaistniałej sytuacji i zapobiegania dalszego jej pogarszania. Celem podejmowanych przez Polskę wysiłków i działań jest zahamowanie rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń na obszarze Unii Europejskiej.

Kolejny wniosek, który złoży minister będzie dotyczył rynku cukru. Polska wnioskuje do Komisji Europejskiej o przedstawienie prognozowanej sytuacji w tym sektorze oraz dostępnego instrumentarium służącego stabilizacji rynkowej w UE po zniesieniu kwotowania produkcji cukru.

Naszym zdaniem istnieje potrzeba przeprowadzenia politycznej, pogłębionej dyskusji na forum UE na temat tego sektora, gdyż dotychczas zaproponowane regulacje są niewystarczające. Z tego względu, w celu uniknięcia podobnych trudności jakie występują w sektorze mleka, istniejący system kwotowania produkcji powinien być w opinii Polski utrzymany.

Istotnym punktem obrad Rady Ministrów jest przedłożony dokument Komisji Europejskiej dotyczący zmian czterech rozporządzeń bazowych dla WPR określany jako tzw. Omnibus. W dniu 14 września 2016r. KE opublikowała Komunikat do Parlamentu Europejskiego i Rady „ Śródokresowy przegląd / rewizja wieloletnich ram finansowych UE na lata 2014-2020. Budżet ukierunkowany na wyniki” (COM 2016/603). Dokument zawiera szereg propozycji uproszczeń i zmian w zakresie obecnej WPR

Uważamy, że część propozycji KE może przynieść realne uproszczenia oraz korzystne zmiany we wdrażaniu obecnych instrumentów. Polska będzie aktywnie uczestniczyć w pracach nad tym dokumentem.

kom/ pd/

Data publikacji 07.10.2016, 18:31