Polityka i społeczeństwo

MSZ: wizyta ministra Uładzimira Makieja w Warszawie (komunikat)

10.10.2016, 18:20aktualizacja: 10.10.2016, 18:20

- MSZ informuje:

- Zbliżenie naszych relacji politycznych ma miejsce w jubileuszowym roku 25-lecia podpisania deklaracji o dobrym sąsiedztwie, wzajemnym zrozumieniu i współpracy – mówił dziś minister Witold Waszczykowski podczas wspólnej konferencji prasowej z ministrem spraw zagranicznych Białorusi Uładzimirem Makiejem.

Minister Makiej przebywa w Polsce z dwudniową wizytą. Szefowie polskiej i białoruskiej dyplomacji rozmawiali w poniedziałek w Belwederze. Podczas spotkania dyskusja ministrów poświęcona była m.in. kwestiom współpracy bilateralnej, w tym sytuacji mniejszości polskiej na Białorusi. Ważnym tematem spotkania była współpraca gospodarcza pomiędzy Polską oraz Białorusią, jak również relacje Unii Europejskiej z naszym wschodnim sąsiadem. Ministrowie omówili także problematykę bezpieczeństwa w regionie.

W trakcie spotkania podsumowano dotychczasowe efekty normalizacji relacji dwustronnych, zapoczątkowanej wizytą ministra Waszczykowskiego w Mińsku w marcu br. – Wykonaliśmy mały, ale ważny krok w kierunku wyjaśnienia historii. Minister Makiej przywiózł dokumenty pochodzące z białoruskich archiwów, zawierające informacje o losach Polaków- – mówił. - Nasza rozmowa była szczera i otwarta, nie omijano w jej trakcie także kwestii trudnych – zaznaczył z kolei minister Makiej. Wyraził przy tym zadowolenie z rosnącej intensywności kontaktów sektorowych i nadzieję, że proces ten będzie kontynuowany w kolejnych miesiącach.

Odpowiadając na pytania dziennikarzy dotyczące stosunków z Rosją szef polskiej dyplomacji podkreślił, że Polska jest otwarta na wznowienie dialogu politycznego, wojskowego i gospodarczego. – Uważamy, że Rosja powinna wrócić do współpracy w ramach OBWE. Mamy nadzieję, że wróci ona także do rozmów o ograniczeniu zbrojeń – powiedział. Ocenił równocześnie, że rozmieszczenie przez Rosję rakiet w Kaliningradzie jest „absolutnie nieadekwatne w stosunku do tego, co robi NATO”. – Nasze szkolenie i doktryna ma charakter obronny, a nie zaczepny – podkreślił minister Witold Waszczykowski.

kom/ ksi/

Data publikacji 10.10.2016, 18:20