QVC otwiera globalne centrum usług biznesowych w Krakowie

11.10.2016, 12:53aktualizacja: 11.10.2016, 12:53

Nowe centrum ma osiągnąć zatrudnienie na poziomie 200-300 osób w ciągu kolejnych dwóch lat.

WEST CHESTER, Pensylwania, 11 października 2016 r. /PRNewswire/ - QVC, Inc., światowy lider w dziedzinie sprzedaży telewizyjnej i internetowej, w celu przyspieszenia i umocnienia rozwoju firmy na arenie międzynarodowej, otwiera w Krakowie nowe centrum Globalnych Usług Biznesowych (GBS), z planami zatrudnienia od 200 do 300 osób w ciągu następnych dwóch lat.

Zdjęcie - http://photos.prnewswire.com/prnh/20161006/416230

Logo - http://photos.prnewswire.com/prnh/20160826/401879LOGO

Należące do QVC centrum GBS ma za zadanie pomóc firmie utrzymać konkurencyjność w szybko zmieniającym się i wysoce konkurencyjnym otoczeniu rynkowym, poprzez zwiększenie wydajności operacyjnej i wdrożenie najwyższej klasy praktyk biznesowych. Począwszy od 2017 roku, QVC planuje scentralizować w krakowskim centrum najważniejsze procesy i usługi z zakresu finansów, zasobów ludzkich (HR), informatyki (IT) i prawa, obsługując swoje jednostki w USA, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Włoszech i Francji. Szacowane roczne oszczędności wyniosą 11-12 mln USD, gdy centrum osiągnie pełną funkcjonalność.

"Przyciągający miliony klientów na całym świecie serwis zakupowy QVC, dostarcza im codziennie niezapomnianych wrażeń - powiedział Mike George, prezes i dyrektor generalny QVC. - Chcąc się dostosować do dynamicznie zmieniającego się rynku handlu detalicznego, zdecydowaliśmy się otworzyć centrum GBS w Krakowie, dzięki czemu będziemy mogli nadal rozwijać naszą działalność jako podmiot globalny".

Nowe centrum będzie stosowało najlepsze praktyki rynkowe, ustandaryzowane procedury i wspólne systemy informatyczne, dostarczając wysokiej klasy usługi dla firmy. Dynamicznie rozwijające się otoczenie biznesowe i wysoko wykwalifikowani, mówiący wieloma językami pracownicy w Krakowie, zapewnią QVC najlepsze przygotowanie do nieustającego, strategicznego rozwoju.

QVC wdraża kompleksowy program szkoleń dla pracowników centrum, tak aby zapewnić najwyższy poziom usług i stworzyć środowisko pracy oparte na wewnętrznym systemie wartości firmy.

Stwierdzenie odnoszące się do przyszłości

Niniejszy komunikat prasowy zawiera pewne stwierdzenia odnoszące się do przyszłości w rozumieniu ustawy o reformie przepisów procesowych dotyczących papierów wartościowych z 1995 roku (Private Securities Litigation Reform Act), w tym również stwierdzenia dotyczące liczby pracowników centrum GBS, funkcji spełnianych przez GBS, wpływu GBS na działalność firmy QVC, szacowanych rocznych oszczędności dzięki otwarciu centrum GBS oraz innych kwestii niebędących faktami. Tego typu stwierdzenia odnoszące się do przyszłości są objęte pewnymi zagrożeniami i stopniem niepewności, co może spowodować, że rzeczywiste efekty będą znacząco różne od tych wyrażonych lub sugerowanych we wspomnianych stwierdzeniach. Dotyczy to między innymi możliwości pełnienia przez centrum GBS wyznaczonych funkcji, możliwości zarządzania kosztami i osiągania oszczędności przez GBS oraz możliwości przyciągnięcia i utrzymania wysokiej klasy pracowników przez GBS. Podane stwierdzenia dotyczące przyszłości są ważne z chwilą wydania niniejszego komunikatu prasowego, a firma QVC wyraźnie zrzeka się wszelkich zobowiązań dotyczących wydawania jakichkolwiek aktualizacji czy zmian zawartych w niniejszym dokumencie stwierdzeń odnoszących się do przyszłości w celu odzwierciedlenia zmian oczekiwań QVC w odniesieniu do ich treści, zmian biegu wydarzeń, warunków lub okoliczności, na których te stwierdzenia zostały oparte. Dodatkowe informacje na temat firmy QVC oraz zagrożeń i czynników niepewności związanych z jej działalnością, mogących wpływać na stwierdzenia zawarte w niniejszym komunikacie prasowym, można znaleźć w publicznie dostępnych dokumentach, w tym w najnowszych formularzach 10-K i 10-Q.

O QVC

QVC, Inc., podmiot stanowiący własność Liberty Interactive Corporation (NASDAQ: QVCA, QVCB), to światowy lider handlu telewizyjnego i internetowego. QVC oferuje swoim klientom tysiące najbardziej innowacyjnych i najnowocześniejszych produktów w dziedzinie urody, mody, biżuterii i artykułów dla domu. Programy QVC docierają do około 360 milionów domów na całym świecie za pośrednictwem działalności prowadzonej w USAJaponiiNiemczechWielkiej BrytaniiWłoszechFrancji oraz spółki joint venture w Chinach. Założona w 1986 roku, z siedzibą w West Chester, w stanie Pensylwania, firma QVC ewoluowała z podmiotu zajmującego się sprzedażą telewizyjną do lidera w zakresie e-handlu i sprzedaży za pośrednictwem urządzeń przenośnych. Witryna internetowa firmy, QVC.com, jest plasowana wśród najlepszych witryn handlowych. QVC, Q oraz logo Q w formie wstążki to zastrzeżone znaki usługowe ER Marks, Inc.

Źródło: QVC, Inc.

Data publikacji 11.10.2016, 12:53