XI Kongres Obywatelski "Dojrzali Polacy - lepsza Polska!" (5 listopada 2016 r., Politechnika Warszawska)

13.10.2016, 18:13aktualizacja: 13.10.2016, 18:13

Kongres Obywatalski - plakat
"Dojrzali Polacy - lepsza Polska!" - to hasło tegorocznego Kongresu, które kieruje naszą uwagę na wyzwanie dojrzałości. Przed tym wyzwaniem stajemy dziś my, Polacy, ale także społeczeństwa całego Zachodu.

O tym, co dziś oznacza dojrzałość w różnych dziedzinach życia - w sferze rozwoju społecznego i gospodarczego, w sferze organizacji politycznej państwa, w edukacji i nauce, we wspólnotach lokalnych, w wymiarze języka jakim się komunikujemy, w relacjach międzypokoleniowych, czy w grze europejskiej i globalnej - porozmawiamy 5 listopada br. w godz. 11:00 – 17:00 w Gmachu Głównym Politechniki Warszawskiej (Plac Politechniki 1).

Wstęp na Kongres jest bezpłatny. Obowiązkowa rejestracja [także dla mediów] pod adresem: https://rejestracja2.kongresobywatelski.pl

Wśród naszych gości m.in. Czesław Lang, dyrektor Tour de Pologne, Piotr Głowacki, aktor teatralny i telewizyjny oraz prof. Jerzy Bralczyk, językoznawca z Uniwersytetu Warszawskiego.

Obrady odbędą się w dziesięciu sesjach tematycznych:

1. Dojrzałe elity - co to znaczy i jak je budować?

2. Nowy konsensus społeczny szansą dla młodych - między sprawiedliwością a dynamizmem rozwojowym

3. Edukacja do dojrzałości - co to znaczy i jak to robić?

4. Cyfrowa rewolucja w polskiej gospodarce. Przemysł 4.0 - ekonomia współdzielenia - Big Data

5. Biznes i nauka - na co postawić? Jak zapewnić równowagę i synergię rozwoju?

6. Jak budować wspólnoty lokalne - w oparciu o tożsamość, interesy, czy wspólne projekty?

7. Rewitalizacja naszych miast - kierunki i mechanizmy

8. Przyroda - przestrzeń aktywności Polaków

9. Unia Europejska i migracje - polskie interesy i współodpowiedzialność

10. Pokaz filmu "Lo i stało się. Zaduma nad światem w sieci" (reż. Werner Herzog)

Pełny program wydarzenia dostępny na stronie: www.kongresobywatelski.pl

Organizatorem Kongresów Obywatelskich jest Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową. Celem Kongresu jest otwarta, pozbawiona uprzedzeń i możliwie empatyczna debata publiczna, oparta na wzajemnym szacunku i dialogu.

KONTAKT:

Martyna Kostyra