Polityka i społeczeństwo

IPN jest honorowym patronem XXVIII Biegu Niepodległości (komunikat)

04.11.2016, 16:06aktualizacja: 04.11.2016, 16:06

- IPN informuje:

Instytut Pamięci Narodowej tradycyjnie jest honorowym patronem XXVIII Biegu Niepodległości, organizowanego w stolicy 11 listopada 2016 r. przez Stołeczne Centrum Sportu AKTYWNA WARSZAWA.

IPN jako patron honorowy Biegu dostarczył wszystkim 15 000 biegaczy do pakietów startowych prezenty o charakterze historycznym. Są to: zminiaturyzowana replika ryngrafu Żołnierza Niezłomnego – porucznika Franciszka Majewskiego ps. Słony (1919-1948) oraz broszura o Januszu Korczaku z, wydawanej przez Instytut, serii „Patroni naszych ulic”.

Na rewersie ryngrafu por. „Słonego” widniał napis „Królowo Korony Polskiej miej w Opiece wiernego Ci sługę. 1 III 1948”. „Słony” był żołnierzem Armii Krajowej, dowódcą oddziału Kedywu w Obwodzie Płock Armii Krajowej, dowódcą oddziałów bojowych Ruchu Oporu AK, a następnie 11. Grupy Operacyjnej Narodowych Sił Zbrojnych. 26 IX 1948 r., otoczony przez grupę operacyjną UB, MO i KBW, po sześciu godzinach samotnej walki – ostatnią kulę przeznaczył dla siebie.

Janusz Korczak (właściwe nazwisko Henryk Goldszmit) to znany lekarz, pedagog, pisarz i działacz społeczny. Urodził się w 1878 lub 1879 r. w Warszawie. W czasie II wojny światowej kierował Domem Sierot, który Niemcy – jako żydowską instytucję – przesiedlili do getta. 5 sierpnia 1942 roku wraz z dziećmi i współpracownikami został doprowadzony na Umschlagplatz, skąd trafił do niemieckiego obozu zagłady w Treblince. Tam zginął.

kom/ pd/

Data publikacji 04.11.2016, 16:06