Prezydent: jest duży potencjał polsko-jordańskiej współpracy przemysłu obronnego

06.11.2016, 12:22aktualizacja: 06.11.2016, 12:22

Dostrzegam bardzo duży potencjał drzemiący w polsko-jordańskiej współpracy przemysłu obronnego - powiedział w niedzielę prezydent Andrzej Duda podczas otwarcia seminarium nt. współpracy przemysłów zbrojeniowych w Ammanie.

Z prezydentem do Jordanii przyjechali m.in. prezes Polskiej Grupy Zbrojeniowej Arkadiusz Siwko i przedstawiciele innych polskich firm przemysłu obronnego. W wizycie towarzyszy prezydentowi m.in. szef BBN Paweł Soloch.

"Nie będę ukrywał, że jednym z głównych elementów mojej polityki zagranicznej jest dyplomacja ekonomiczna. W związku z tym szczególnie zależy mi na zacieśnianiu współpracy w wymiarze gospodarczym" – mówił polski prezydent.

Podkreślił, że w związku z tym jest oczywiste, że dostrzega bardzo duży potencjał w drzemiący w polsko-jordańskiej współpracy przemysłu obronnego. "Szczególnie dzisiaj, gdy odradza się rywalizacja geopolityczna między wielkimi mocarstwami, która skutkuje coraz to nowymi ogniskami zapalnymi na świecie, kwestia zapewnienia obywatelom i państwom bezpieczeństwa ma charakter podstawowy" – zaznaczył polski prezydent.

Podkreślił, że wie, iż Jordania stopniowo rozbudowuje swój potencjał obronny. "Również Polska modernizuje swoje siły zbrojne z silnym udziałem rodzimych, czyli polski producentów" – powiedział Duda. Przypomniał, że w 2014 r. doszło do podpisania umowy o współpracy w dziedzinie obronności między Polską a Królestwem Jordanii. "Już sama umowa wyznacza oczywiste ożywienie kontaktów w wymiarze polityczno-wojskowym. Wszystko to sprawia, że jesteśmy dla siebie wzajemnie atrakcyjnym partnerami w zakresie współpracy wojskowo-technicznej, a także na poziomie współpracy producentów uzbrojenia i sprzętu wojskowego” – zaznaczył Duda. Podkreślił, że zadowoleniem odnotowuje zainteresowanie polskim sprzętem wojskowym w Jordanii.

"Polski przemysł obronny już zbudował markę na jordańskim rynku. A firmy sektora zbrojeniowego promują swoja ofertę eksportową wykorzystując takie wielkie wydarzenia branżowe jak targi obronne Sofex, dialog techniczny czy forum biznesu" – dodał polski prezydent.

Co szczególnie ważne w dzisiejszych niespokojnych czasach – mówił prezydent – polskie firmy zbrojeniowe mogą nie tylko przedstawić sprzęt najwyższej jakości, który ma konkurencyjne ceny, spełnia wszystkie normy natowskie, ale również sprawdzony w warunkach bojowych.

"Z satysfakcją przypomnę, że na targach Sofex w 2014 r. polskie stoisko zostało uznane za najatrakcyjniejsze, a na ostatnich w 2016 r. zostało zaszczycone wizytą Jego Wysokości Króla Abdullaha II" – dodał prezydent.

Powiedział, że wie, iż szczególnym zainteresowanie jordańskich partnerów cieszą się produkty przeznaczone dla sił specjalnych. "I muszę powiedzieć, że wcale mnie to nie dziwi. Choć może nie zabrzmi to skromnie, ale w końcu jakby nie było polscy komandosi należą do absolutnej światowej czołówki" – zaznaczył.

Zaznaczył, że obecność podczas wizyty w Jordanii przedstawicieli polskiego przemysłu obronnego potwierdza, że współpraca w dziedzinie obronności ma dla Polski znacznie priorytetowe i może się stać kołem zamachowym dla dwustronnej współpracy.

"Znając potencjał i doświadczenie obecnych tu przedstawicieli polskiego przemysłu zbrojeniowego oraz instytucji badawczo-rozwojowych wierzę, ze zaprezentowana oferta i inne formy współpracy pozwolą na dalsze poszerzanie kontaktów dwustronnych, służących rozwojowi naszych przemysłów obronnych i pogłębianiu współpracy" – mówił polski prezydent.

Uczestnikom seminarium życzył konstruktywnych rozmów, które zaowocują zawarciem wielu kontraktów. Prezydent Duda zaprosił przedstawicieli przemysłu jordańskiego do Polski, by mogli zapoznać się z ofertą polskich producentów.

"Mam nadzieję, ze Jego Królewska Mość zaszczyci nas oficjalną wizytą" – dodał polski prezydent.

Z Ammanu Katarzyna Nocuń (PAP)

Data publikacji 06.11.2016, 12:22
Źródło informacji PAP