BANK HANDLOWY W WARSZAWIE SA (32/2016) Informacja w sprawie zmiany ratingu Banku Handlowego w Warszawie S.A. przez agencję ratingową Fitch Ratings

09.11.2016, 23:33aktualizacja: 09.11.2016, 23:33

Raport bieżący 32/2016

Podstawa prawna: art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. (Rozporządzenie MAR).

Bank Handlowy w Warszawie S.A. ("Bank") informuje, iż w dniu 9 listopada 2016 roku agencja ratingowa Fitch Ratings ("Fitch") podwyższyła Viability Rating do poziomu "a-" z "bbb+". W uzasadnieniu podwyższenia Viability Rating'u, Agencja podała w swoim komunikacie, że rating Banku uwzględnia konserwatywny model biznesowy, niski apetyt na ryzyko oraz silne kapitały i bufory płynnościowe.

Pozostałe ratingi Banku utrzymano bez zmian, tj.:

- Rating długoterminowy podmiotu (Long-term Issuer Default Rating) potwierdzony na poziomie "A-";

- Rating krótkoterminowy podmiotu (Short-term Issuer Default Rating) potwierdzony na poziomie "F1";

- Rating wsparcia (Support Rating) potwierdzony na poziomie "1".

Perspektywa długoterminowego ratingu podmiotu jest stabilna.

Jednocześnie, Bankowi zostały nadane dwie nowe oceny ratingowe:

- Długoterminowy rating na skali krajowej (National Long-term Rating) na poziomie "AA+ (pol)";

- Krótkoterminowy rating na skali krajowej (National Short-term Rating) na poziomie "F1+ (pol)".

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz