DGA SA (34/2016) Wybór projektu DGA S.A. do dofinansowania

21.11.2016, 13:45aktualizacja: 21.11.2016, 13:45

Raport bieżący 34/2016

Zarząd DGA S.A. informuje, że w dniu 21 listopada 2016 r. Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości opublikowała listę podmiotów rekomendowanych do powierzenia grantu w ramach pilotażowego konkursu Scale UP na realizację programów akceleracyjnych dla startupów (Program Operacyjny Inteligentny Rozwój, 2014-2020 Działanie 2.4 Współpraca w ramach krajowego systemu innowacji Podddziałanie 2.4.1 Centrum analiz i pilotaży nowych instrumentów inno_LAB). Projekt złożony przez DGA S.A. w tym konkursie znalazł się na liście projektów rekomendowanych.

Scale UP to pierwszy konkurs w ramach rządowego programu Start In Poland. Celem działania jest połączenie potencjału początkujących, kreatywnych przedsiębiorców z infrastrukturą, doświadczeniem oraz zasobami dużych przedsiębiorstw.

Projekt złożony przez DGA S.A. pt. "Akcelerator Innowacji Przemysłowych INDUSTRYLAB" opiewa na kwotę 5.505.750,00 zł i będzie realizowany na terenie całego kraju w okresie od 1 stycznia 2017 do 31 marca 2018 r. DGA S.A. zaangażuje środki własne na poziomie min.10% wydatków operacyjnych.

Projekt powstał przy zaangażowaniu dużego przedsiębiorstwa (Spółka Skarbu Państwa), którym jest H. Cegielski - Poznań S.A. (HCP) i jest zgodny z aktualną strategią rozwoju Spółki. Celem Projektu jest opracowanie i komercjalizacja innowacyjnych rozwiązań zaproponowanych przez 22 startupy z terenu całej Polski, w tym produktów i usług, które będą odpowiedzią na zidentyfikowane w toku programu potrzeby HCP. Cel ten zostanie osiągnięty poprzez nawiązanie i zwiększenie współpracy, wymianę doświadczeń i połączenie potencjału początkujących, kreatywnych przedsiębiorców (startupów) z infrastrukturą, doświadczeniem oraz zasobami HCP. Dzięki opracowanemu przez Akcelerator DGA S.A. programowi, startupy będą miały możliwość skorzystania m.in. ze wsparcia finansowego (grant do 200.000 zł), merytorycznego, zasobów technicznych niezbędnych do opracowania i testowania własnych rozwiązań.

Projekt będzie trwał 15 miesięcy. Udział w programie akceleracyjnym jest bezpłatny.

DGA S.A. w najbliższym czasie oczekuje na podpisanie stosownej umowy w zakresie realizacji ww. projektu o czym niezwłocznie poinformuje stosownym raportem bieżącym.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz