IWBI i BRE ogłaszają koordynację WELL i BREEAM

28.11.2016, 16:53aktualizacja: 28.11.2016, 16:53

LONDYN, 28 listopada 2016 r./PRNewswire/ - Międzynarodowy instytut budownictwa International WELL Building Institute™ (IWBI™) oraz organizacja Building Research Establishment (BRE) ogłosiły dzisiaj podpisanie porozumienia w sprawie koordynacji systemu certyfikacji WELL Building Standard™ (WELL) i standardu BREEAM, który ułatwi realizację projektów korzystających z obu tych systemów jednocześnie. W ramach porozumienia podmioty będą wzajemnie uznawać certyfikację w określonym zakresie, dzięki czemu złożona dokumentacja będzie akceptowana przez obie organizacje, co pozwoli zespołom pracującym nad projektami zaoszczędzić na czasie i kosztach związanych ze składaniem dokumentacji.

Zarówno BREEAM, jak i WELL są opartymi na dowodach systemami działającymi w poszanowaniu dobrych praktyk, realizującymi założenia ciągłego doskonalenia i ukierunkowanymi na dobro człowieka i środowiska naturalnego. Certyfikaty w ramach obu tych systemów można uzyskać, poddając analizie dokumentację projektową i przeprowadzając testy na miejscu budowy po oddaniu budynku do użytku.

"Niezmiernie cieszy nas perspektywa połączenia sił i przyczynienia się w ten sposób do zwiększenia uwagi poświęcanej względom zdrowotnym i dobremu samopoczuciu mieszkańców w obszarach zabudowanych w Europie" - powiedział Gavin Dunn, dyrektor zespołu ds. charakterystyki budynków instytutu BRE.

"Od samego początku instytut IWBI poszukiwał sposobów zharmonizowania swojego systemu z najważniejszymi na świecie normami w zakresie budownictwa zrównoważonego, ponieważ w naszym przekonaniu zrównoważony oznacza zdrowy - powiedział Rick Fedrizzi, prezes i dyrektor generalny IWBI. - Z niecierpliwością oczekujemy rozpoczęcia partnerstwa z BRE, które przyczyni się do rozwoju tej ważnej koncepcji. Pomagamy zespołom projektowym korzystającym z systemów BREEAM oraz WELL w sposób możliwie jak najwydajniejszy kształtować bardziej zrównoważone i zdrowsze obszary zabudowane".

Moment, w którym publikowane jest to ogłoszenie to czas, gdy zarówno pojedyncze przedsiębiorstwa, jak i cała branża nieruchomości przywiązują coraz większą uwagę do wpływu obszarów zabudowanych na zdrowie człowieka oraz kwestie zrównoważonego rozwoju. Prace nad połączeniem, które umożliwi identyfikację kryteriów mających zastosowanie w obu normach są prowadzone przez jednostkę certyfikującą systemu WELL - Green Business Certification Inc we współpracy z BRE, a planowanym czasem ich ukończenia jest styczeń 2017 roku.

Źródło: BRE i IWBI

KONTAKT: