Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Waszczykowski na spotkaniu szefów MSZ NATO (komunikat)

06.12.2016, 21:52aktualizacja: 06.12.2016, 21:52

- MSZ informuje:

- Jesteśmy zainteresowani tym, aby NATO i Unia Europejska potrafiły razem współpracować w odpowiedzi na wszelkiego rodzaju kroki zaczepne – mówił minister Witold Waszczykowski podczas pierwszego dnia rozmów ministrów spraw zagranicznych NATO w Brukseli.

Współpraca NATO z Unią Europejską była jednym z głównym tematów podczas pierwszego dnia spotkania szefów dyplomacji NATO. Ministrowie zatwierdzili pakiet dokumentów wdrażających Wspólną Deklarację NATO-Unia Europejska przyjętą podczas Szczytu w Warszawie. – Rozmawiamy o tym jak wprowadzić w życie tą deklarację, chodzi zwłaszcza o zwalczanie zagrożeń hybrydowych, cybernetycznych oraz o wspólne operacje – powiedział minister Witold Waszczykowski. Szef polskiej dyplomacji podkreślił, że NATO i Unia Europejska powinny połączyć siły, by ze sobą nie konkurowały i nie dublowały się.

Minister podkreślił, że z punktu widzenia Polski zacieśnianie współpracy między NATO i UE może znacząco wpłynąć na poprawę bezpieczeństwa w naszym regionie. – Jako największe państwo flanki wschodniej NATO jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju incydenty, które mogą być wywołane zarówno na obszarze przygranicznym, jak i na Bałtyku. Dlatego jesteśmy zainteresowani tym, aby NATO i Unia potrafiły ze sobą współpracować w odpowiedzi na kroki zaczepne – podsumował szef polskiej dyplomacji.

Ministrowie omówili również stan relacji z Rosją. Minister Waszczykowski przypomniał podczas konferencji prasowej, że w czasie szczytu NATO w Warszawie pojawiła się strategia z jednej strony wzmocnienia bezpieczeństwa flanki wschodniej, a z drugiej polityki otwartości, dialogu wobec Rosji. – Zaakceptowaliśmy powrót do rozmów w ramach Rady NATO-Rosja, natomiast rzeczywiście na razie niewiele z tego wynika. Rosja wykorzystuje czasem te spotkania tylko do promowania własnej polityki, natomiast nie widzimy żadnej chęci współpracy – podkreślił minister Waszczykowski i dodał, że Rosja jako państwo, które nie jest członkiem NATO, nie ma uprawnień, aby w ramach prowadzonych konsultacji decydować wspólnie z Sojuszem o jego działaniach.

To było pierwsze spotkanie ministrów spraw zagranicznych NATO po wyborach w Stanach Zjednoczonych. Szefowie dyplomacji podkreślili znaczenie silnych więzi transatlantyckich. Zaznaczyli, że składa się na nie przede wszystkim polityczna i wojskowa obecność Stanów Zjednoczonych, bo amerykańskie zaangażowanie jest niezbędne dla utrzymania bezpieczeństwa i pokoju na naszym kontynencie.

Jutro ministrowie omówią współpracę Sojuszu z Ukrainą. Szefowie dyplomacji przeprowadzą również konsultacje z państwami, które nie są członkami NATO i uczestniczą w misji sojuszniczej Resolute Support w Afganistanie.

kom/ nmk/

Data publikacji 06.12.2016, 21:52