Polityka i społeczeństwo

MSZ: min. Waszczykowski gościem Fundacji Koerbera w Hamburgu (komunikat)

09.12.2016, 17:38aktualizacja: 09.12.2016, 17:38

- MSZ informuje:

Problemy trapiące obecnie Europę są poważne, co nie znaczy że nieodwracalne - mówił minister Witold Waszczykowski podczas debaty międzynarodowej zorganizowanej przez Fundację Koerbera (Koerber-Stiftung Forum fuer Impulse).

Przemówienie ministra było poświęcone roli Polski w Europie. W wykładzie i debacie uczestniczyło ponad 150 prominentnych gości ze świata polityki, administracji i biznesu. Szef polskiej dyplomacji w wystąpieniu w Hamburgu zwrócił uwagę na zagrożenia i szanse stojące przed Europą. – Jeśli UE pozostanie wspólnotą interesów, jeśli jej członkowie zdołają poprowadzić swą politykę w oparciu o wzajemne zaufanie i gotowość do kompromisu, Europa będzie lepiej potrafiła sprostać współczesnym i przyszłym wyzwaniom – podkreślił.

Minister wskazał też na konieczność włączenia europejskich społeczeństw w proces decyzyjny UE. – Ostatni rok udowodnił, że wsparcie dla UE, nawet tak proeuropejskich społeczeństw jak polskie, ma swe granice. Polacy, a także inne europejskie narody, nie są gotowe do przyjmowania rozwiązań wypracowywanych bez ich udziału bądź przeciwko ich woli – stwierdził szef polskiej dyplomacji.

Jako przykład konstruktywnego kształtowania stosunków międzypaństwowych minister Witold Waszczykowski przywołał relacje polsko-niemieckie. Szef polskiej dyplomacji przypomniał w tym kontekście o obchodzonej w tym roku 25 rocznicy podpisania „Traktatu o dobrym sąsiedztwie i przyjaznej współpracy”. – Proces pojednania polsko-niemieckiego okazał się tak wielkim sukcesem, ponieważ skutecznie równoważył wzajemne interesy i wartości oraz był realizowany w oparciu o zasady uznawane za uniwersalne – zaznaczył. – Ostatnie 25 lat to okres dynamicznego rozwoju stosunków między oboma społeczeństwami i rządami, a nowe, stabilne partnerstwo miedzy Niemcami a Polską stało się jednym z impulsów do jednoczenia się Europy – dodał.

Fundacja Koerbera od ponad 50 lat angażuje się na rzecz pojednania międzynarodowego, wspierając dialog międzypaństwowy i międzyreligijny. Jej celem jest przezwyciężanie mitów, przełamywanie nieufności i budowanie porozumienia zgodnie z mottem „rozmawiać ze sobą, a nie o sobie”. Wykład i debata zostały zorganizowane przy okazji Rady Ministerialnej OBWE, która odbywa się w Hamburgu. W pierwszym dniu obrad minister Waszczykowski wystąpił na forum Rady, a także wziął udział w spotkaniach bilateralnych z ministrami spraw zagranicznych m.in. Ukrainy, Albanii, Kirgistanu, Mongolii, Czarnogóry i Azerbejdżanu. W przeddzień rozpoczęcia Rady szef MSZ spotkał się w rezydencji Konsula Generalnego z sześćdziesięcioma przedstawicielami organizacji i środowisk polonijnych z terenu północnych Niemiec. Było to pierwsze spotkanie Polonii hamburskiego okręgu konsularnego z ministrem spraw zagranicznych.

kom/ sno/

Data publikacji 09.12.2016, 17:38