COGNOR HOLDING SA (28/2016) Rejestracja połączenia spółek zależnych

14.12.2016, 21:44aktualizacja: 14.12.2016, 21:44

Raport bieżący 28/2016

COGNOR HOLDING SA w Poraju [Emitent] informuje, iż 14 grudnia 2016 roku Sąd Rejonowy w Rzeszowie [Sąd] dokonał rejestracji połączenia spółek zależnych Emitenta tj. Huty Stali Jakościowych SA (Spółka Przejmująca) z ZW PROFIL SA (Spółka Przejmowana1) ZW Walcowania Bruzdowa Spółka z o.o. (Spółka Przejmowana2) oraz Ferrostal Łabędy Spółka z o.o. (Spółka Przejmowana3).

Połączenie odbywa się poprzez przeniesienie całego majątku Spółek Przejmowanych na Spółkę Przejmującą.

Jednocześnie Sąd dokonał rejestracji zmiany firmy połączonego podmiotu na Cognor Spółka Akcyjna oraz przeniesienie siedziby ze Stalowej Woli (dotychczasowa siedziba Spółki Przejmującej) do Poraja woj. śląskie oraz podwyższenia kapitału zakładowego Spółki Przejmującej z kwoty 114 000 000 zł do kwoty 120 794 667 zł w drodze emisji 6 794 667 akcji serii G, która jest przeznaczona dla akcjonariuszy i udziałowców mniejszościowych spółek przejmowanych (Ferrostal Łabędy i ZW PROFIL).

W Spółce Przejmującej Emitent posiada 114 000 000 szt. akcji co stanowi 94,3 % w kapitale zakładowym i upoważnia do wykonywania 114 000 000 głosów co stanowi 94,3 % głosów na walnym zgromadzeniu Spółki Przejmującej.

Przeprowadzone połączenie jest następstwem realizowanego procesu konsolidacji Grupy Kapitałowej Cognor. Zgodnie z zamierzeniami w miejsce szeregu spółek na bazie spółki Huta Stali Jakościowych SA powstał w wyniku konsolidacji jeden, wielooddziałowy podmiot.

Utworzenie jednego podmiotu umożliwia maksymalne wykorzystanie potencjału gospodarczego poszczególnych firm i stworzenie efektywnego centrum zarządzania a także pozwoli na ograniczenie kosztów funkcjonowania.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz