NFOŚiGW: termomodernizacja Biblioteki Narodowej z unijnym wsparciem (komunikat)

05.01.2017, 15:07aktualizacja: 05.01.2017, 15:07

- NFOŚiGW informuje:

Termomodernizacja i wykorzystanie odnawialnych źródeł energii w budynkach Biblioteki Narodowej będzie możliwe dzięki dofinansowaniu tego przedsięwzięcia w ramach poddziałania 1.3.1 Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014-2020, którego instytucją wdrażającą jest NFOŚiGW. Projekt o wartości ponad 9,5 mln zł uzyskał dotację w kwocie ok. 3,5 mln zł.

Umowę w tej sprawie pod koniec grudnia 2016 r. podpisali: Grażyna Spiechowicz-Kristensen, Zastępca Dyrektora Biblioteki Narodowej i Artur Michalski, Zastępca Prezesa Zarządu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Modernizacja energetyczna w budynkach „A” Biblioteki Narodowej przy al. Niepodległości 213 w Warszawie potrwa do 31 grudnia 2020 r. Cała inwestycja finansowana będzie ze środków własnych oraz ze środków pochodzących z POIiŚ 2014-2020. Całkowita wartość projektu to 9 550 418,22 zł, z czego dofinansowanie wynosi 3 454 332,58 zł.

Celami projektu są: zmniejszenie zapotrzebowania na energię, zwiększenie efektywności energetycznej, zmniejszenie kosztów eksploatacyjnych, tworzenie warunków dla zrównoważonego rozwoju regionu przez poprawę jakości powietrza na terenie województwa mazowieckiego, poprawa jakości życia w regionie przez poprawę jakości powietrza, dzięki zmniejszeniu zapotrzebowania na paliwa nieodnawialne użytkowane na cele grzewcze i oświetlenia, redukcja emisji zanieczyszczeń do atmosfery, wykorzystanie OZE, poprawa warunków użytkowania obiektów.

Wskaźniki produktu i rezultatu bezpośredniego, jakie zostaną osiągnięte dzięki realizacji przedsięwzięcia to: modernizacja budynku o powierzchni 23 335,20 m2, dodatkowa zdolność wytwarzania energii z OZE 0,0768 MW, szacowany spadek emisji gazów cieplarnianych 1550,53 MgCO2/rok, zmniejszenie zużycia energii końcowej 16770,39 GJ/rok i pierwotnej 17655,82 GJ/rok oraz ilość zaoszczędzonej energii cieplnej 14 843,34 GJ/rok i elektrycznej 535,29 MWh/rok.

kom/ nmk/

Data publikacji 05.01.2017, 15:07