Polityka i społeczeństwo

IPN zaprasza na prezentację nowego portalu i konferencję naukową (komunikat)

17.01.2017, 14:32aktualizacja: 17.01.2017, 14:32

- IPN informuje:

Instytut Pamięci Narodowej zaprasza na prezentację nowego portalu edukacyjnego www.wybory1947.pl i konferencję naukowo-edukacyjną „Sprzeczne narracje. Historia powojennej Polski” z udziałem prezesa IPN dr. Jarosława Szarka i zastępcy dyrektora Archiwum Instytutu dr. Mariusza Żuławnika – 19 stycznia 2017, o godz. 10.00, Centrum Edukacyjne IPN im. Janusza Kurtyki „Przystanek Historia”, przy ul. Marszałkowskiej 21/25.

W 70. rocznicę sfałszowania przez komunistów wyborów do Sejmu w styczniu 1947 r. IPN zaprezentuje nowy portal internetowy, a na nim materiały archiwalne pokazujące, w jaki sposób instalowano w Polsce władzę z sowieckiego nadania. Na stronie zamieszczone są także materiały edukacyjne: wystawy, publikacje i filmy poświęcone wydarzeniom ze stycznia 1947 roku oraz informacje o ofiarach komunistów. W latach 1944–47 dokonano blisko 150 skrytobójczych zabójstw działaczy i sympatyków Polskiego Stronnictwa Ludowego. Ludowcy ginęli z rąk bojówkarzy z PPR, funkcjonariuszy UB i MO, członków ORMO. Wśród ofiar byli nie tylko aktywni działacze PSL, w tym kandydaci na posłów do Sejmu Ustawodawczego, ale także szeregowi członkowie stronnictwa oraz jego zwolennicy.

Zaraz po prezentacji portalu rozpoczyna się dwudniowa konferencja, organizowana przez warszawski Oddział IPN. Sesja to odpowiedź naukowców na merytoryczne „zamieszanie”, dotyczące faktów i ocen ważnych wydarzeń Polski powojennej i życiorysów niektórych postaci. Poruszone zostaną tematy często drażliwe, a planowane referaty i dyskusje mają pomóc odpowiedzieć na pytania: Czy w Polsce mieliśmy do czynienia z wojną domową czy nową okupacją? Czy Wojciech Jaruzelski był karierowiczem czy człowiekiem o rozdartym życiorysie? Czy w PRL dokonał się skok cywilizacyjny? Czy stan wojenny był mniejszym złem? Czy istniała alternatywa dla Polski Ludowej?

Wśród prelegentów są historycy z IPN: m.in. dr hab. Mirosław Szumiło, prof. Jerzy Eisler, dr Piotr Gontarczyk, dr Tomasz Łabuszewski, Kazimierz Krajewski. Z wygłoszenia referatu dotyczącego byłego prezydenta Lecha Wałęsy zrezygnował dr hab. Sławomir Cenckiewicz. „W związku z niedawną tragedią rodzinną państwa Wałęsów zmuszony jestem zrezygnować z wygłoszenia referatu zatytułowanego „Przewodniczący – Noblista – „Bolek” – Prezydent. Kim jest naprawdę Lech Wałęsa?" – napisał na portalu społecznościowym członek Kolegium IPN. Referat będzie opublikowany w tomie pokonferencyjnym.

Program konferencji:

kom/ mkz/