Morawiecki: chcemy przywrócić Szczecin, Pomorze Zachodnie polskiej gospodarce

23.01.2017, 17:06aktualizacja: 23.01.2017, 17:06

Rząd chce przywrócić Szczecin, Pomorze Szczecińskie, Pomorze Zachodnie polskiej gospodarce - powiedział w poniedziałek w Szczecinie wicepremier, minister finansów i rozwoju Mateusz Morawiecki. Dodał, że przemysł stoczniowy to "kolebka polskości".

"Krok po kroku przybliżamy się do tej wizji realizacji polskiego przemysłu stoczniowego, jako jednego z kół napędowych, jednej z lokomotyw polskiego rozwoju gospodarczego. Dla mnie zawsze przemysł stoczniowy był oczywiście zarówno taką nie tylko historyczną, symboliczną kolebką polskości, walki o Polskę, o lepsza Polskę, ale również później, w czasach transformacji, w czasach III Rzeczpospolitej, stał się też niestety symbolem utraconych szans" - powiedział Morawiecki w Stoczni Szczecińskiej na konferencji prasowej dotyczącej polskiego przemysłu stoczniowego.

Jak podkreślił Morawiecki, polski rząd chce "na powrót przywrócić Szczecin, Pomorze Szczecińskie, Zachodnie Pomorze - polskiej gospodarce".

"Chcemy przywrócić z powrotem ten potencjał 770 km linii brzegowej, linii morskiej. Chcemy spowodować, żeby on znowu świadczył o sile polskiej gospodarki" - zaznaczył wicepremier. (PAP)

aop/ pad/ skr/

Data publikacji 23.01.2017, 17:06