Nauka i technologie

MŚ: 116 mln zł na działania antysmogowe (komunikat)

25.01.2017, 17:25aktualizacja: 25.01.2017, 17:25

- MŚ informuje:

116 mln zł przeznaczył Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej na działania antysmogowe w 2017 r. w ramach programu Region. Nabór wniosków rusza 1 lutego br.

Region przewiduje szczególne preferencje w zakresie działań przyczyniających się do poprawy jakości powietrza. Środki z programu będzie można uzyskać m.in. na takie zadania, jak rozwój odnawialnych źródeł energii czy podniesienie efektywności energetycznej budynków.

Oprócz działań antysmogowych z programu będzie można także realizować projekty wodno-kanalizacyjne oraz z zakresu gospodarki odpadami, w tym usuwania azbestu. Budżet pierwszego działania to 50 mln zł, drugiego – 34 mln zł. Łącznie na 2017 r., na działania w ramach programu Region, przeznaczono 200 mln zł.

Wnioski do programu mogą składać wojewódzkie fundusze ochrony środowiska i gospodarki wodnej, które następnie określą beneficjentów końcowych, uwzględniając przy tym uwarunkowania regionalne. Środki przyczynią się zarówno do realizacji istotnych przedsięwzięć o charakterze lokalnym, które nie mogą zostać sfinansowane w ramach programów z aktualnej oferty NFOŚiGW, jak i pełnego wykorzystania dostępnych dla Polski środków europejskich.

Nabór potrwa od 1 lutego do 29 września 2017 r. lub do wyczerpania środków.

Dodatkowe informacje są dostępne są na stronie internetowej Narodowego Funduszu.

kom/ pat/

Data publikacji 25.01.2017, 17:25