MIB: zaproszenie na Forum Gospodarcze Budownictwa i Architektury (komunikat)

03.02.2017, 19:26aktualizacja: 03.02.2017, 19:26

- MIB informuje:

7-9 lutego 2017 r. z inicjatywy Ministerstwa Infrastruktury i Budownictwa, podczas Międzynarodowych Targów Budownictwa i Architektury BUDMA 2017 w Poznaniu, odbędzie się I Forum Gospodarcze Budownictwa i Architektury.

Zapraszamy na wybrane wydarzenia z udziałem ministra infrastruktury i budownictwa Andrzeja Adamczyka, wiceministra Kazimierza Smolińskiego i wiceministra Tomasza Żuchowskiego.

- 7.02.2017 r. godz. 10:00 konferencja prasowa: Minister Infrastruktury i Budownictwa Andrzej Adamczyk i prezes MTP Przemysław Trawa, sala konferencyjna, Paw. 10

- 7.02.2017 r. godz. 11:00 Minister Infrastruktury i Budownictwa Andrzej Adamczyk: uroczyste otwarcie Targów Budma i ceremonia wręczenia nagrody Ministra Infrastruktury i Budownictwa za wybitne osiągnięcia twórcze w dziedzinie planowania i zagospodarowania przestrzennego, Paw. 11 (Iglica)

- 7.02.2017 r. godz. 13:00 Minister Infrastruktury i Budownictwa Andrzej Adamczyk: uroczyste otwarcie I Forum Gospodarczego Budownictwa i Architektury, Paw. 11 (Iglica)

- 7.02.2017 r. godz. 13:20 wiceminister Tomasz Żuchowski: debata panelowa z udziałem środowisk branżowych „Budownictwo kołem zamachowym polskiej gospodarki - jakość, uczciwość i konkurencyjność gwarantem rozwoju polskiego budownictwa”, Paw. 11 (Iglica)

- 8.02.2017 r. godz. 12:30 wiceminister Tomasz Żuchowski: Kodeks urbanistyczno-budowlany, jako rozwiązanie systemowych problemów prawnych w budownictwie – podsumowanie konsultacji społecznych, Paw. 11 (Iglica)

- 8.02.2017 r. godz. 14.35 wiceminister Kazimierz Smoliński i prezes BGK Nieruchomości SA Mirosław Barszcz: prezentacja „Program « Mieszkanie+» w budownictwie” oraz uroczystość podpisania nowych listów intencyjnych M+ między BGKN i samorządami, Paw. 11 (Iglica)

- 9.02.2017 r. godz. 14:45 wiceminister Tomasz Żuchowski: debata z udziałem środowisk branżowych „Kwalifikacje zawodowe w budownictwie”, Paw. 11 (Iglica)

MIEJSCE: Poznań, Międzynarodowe Targi Poznańskie sp. z o.o., ul. Głogowska 14

Szczegółowe informacje o programie Forum Gospodarczego Budownictwa i Architektury oraz Międzynarodowych Targów Budownictwa i Architektury BUDMA 2017 znajdują się na stronie www.budma.pl

bezpośredni link: http://www.budma.pl/pl/polecane_wydarzenia/i_forum_gospodarcze_budownictwa/

# # #

Podczas forum MIB zaprezentuje kluczowe projekty, takie jak kodeks urbanistyczno-budowlany i program „Mieszkanie Plus”. Minister Andrzej Adamczyk i wiceministrowie Kazimierz Smoliński i Tomasz Żuchowski wezmą udział w eksperckich i branżowych dyskusjach m.in. o potrzebach polskiego budownictwa w zakresie rynków eksportowych, wyrobów budowlanych oraz kwalifikacji zawodowych.

Forum będzie okazją do dyskusji branżowych, m.in. na temat nowych przepisów prawa oraz nadzoru nad rynkiem wyrobów budowlanych. Będzie również miejscem podsumowania konsultacji publicznych kodeksu urbanistyczno-budowlanego, który zakłada m.in. kompleksowe regulacje procesu inwestycyjnego, począwszy od polityki przestrzennej na wszystkich szczeblach administracyjnych kraju, poprzez uzyskanie zgody inwestycyjnej na realizację oraz do budowy i użytkowania inwestycji. Kodeks tworzy odpowiednie narzędzia koordynujące realizację inwestycji celu publicznego z planowaniem przestrzennym.

MIB zaprezentuje także główne założenia i cele programu „Mieszkanie+", osadzonego na trzech podstawowych filarach: dofinansowaniu komunalnego budownictwa, wspieraniu oszczędzania na cele mieszkaniowe w ramach Indywidualnych Kont Oszczędnościowych oraz Narodowym Funduszu Mieszkaniowym. Inwestycje w ramach programu „Mieszkanie+" realizowane będą na zasadach rynkowych, bez angażowania pieniędzy podatników. Mieszkania powstaną w lokalizacjach wskazanych przez gminy.

Zapraszamy na debatę z udziałem przedstawicieli środowisk branżowych, która ma przynieść odpowiedź na pytanie, czy jakość, uczciwość i konkurencyjność są gwarantem rozwoju polskiego budownictwa Na spotkaniu przedstawione zostaną wybrane problemy w realizacji inwestycji budowlanych, m.in. zamówienia publiczne w formule „projektuj i buduj" oraz sprawna realizacja inwestycji infrastrukturalnych. Przygotowano także dyskusję na temat roli szkolnictwa i kwalifikacji zawodowych w budownictwie.

kom/ mkz/

Data publikacji 03.02.2017, 19:26