Lasy Państwowe chcą wydać 100 mln zł na wspólne inwestycje z samorządami

25.02.2017, 10:13aktualizacja: 25.02.2017, 10:13

Nawet 100 mln zł Lasy Państwowe chcą przeznaczyć w 2017 r. na wspólne inwestycje z samorządami - poinformował PAP dyrektor generalny Lasów Konrad Tomaszewski. Finansowane mają być np. remont dróg, czy budowa ośrodków rekreacyjnych i edukacyjnych.

"Lasy Państwowe są instytucją, która nie skupia się tylko na działalności gospodarczej, polegającej na produkcji drewna, naszym zadaniem jest też pomoc administracji publicznej. Chcemy, by w 2017 r. tę misję wypełniać przede wszystkim na wspólnych przedsięwzięciach z samorządami. Chcemy, żeby kwota jaką przekażemy na wspólne inwestycje, zbliżyła się nawet do 100 mln zł" - powiedział Tomaszewski.

Wyjaśnił, że pieniądze będą przeznaczone na drogi, ale również na obiekty turystyczne i rekreacyjne.

"Nie będą to tylko drogi, na które czekają samorządy. Przykładowo, niedawno podpisaliśmy list intencyjny z prezydentem Białej Podlaskiej, gdzie będziemy dokonywać renaturalizacji zbiornika wodnego będącego w naszym zarządzie (teren nad Klukówką - PAP). Samorząd z kolei wykona elementy rekreacyjne. Wybudowana będzie ścieżka edukacyjna, centrum rekreacji, wypoczynku i kontaktu z przyrodą. Na takich inwestycjach będzie nam zależało. W zeszłym roku przeprowadziliśmy pilotaż w kilku powiatach, m.in. w hajnowskim, biłgorajskim czy w Szczecinie. W tym roku chcemy, by ta współpraca z samorządami była szersza" - dodał szef LP.

Jak miałby wyglądać wybór inwestycji, w które zaangażowałyby się Lasy? Tomaszewski tłumaczy, że będzie ranking wniosków o dofinansowanie - miałyby być przesyłane przez nadleśniczych w porozumieniu z samorządami do dyrekcji generalnej. Tam byłyby oceniane.

W tym roku Lasy przekażą też parkom narodowym 70 mln zł (w ub.r. było to 60 mln) - to kwota porównywalna z ich rocznym budżetem. (PAP)

mick/ maro/

Data publikacji 25.02.2017, 10:13