Prezydent podpisał ustawę umożliwiającą rozliczanie PIT przez urząd skarbowy

14.03.2017, 12:07aktualizacja: 14.03.2017, 12:07

Podatnicy będą mogli rozliczyć PIT przez urząd skarbowy, będą też mogli wchodzić na stronę portalu podatkowego za pośrednictwem własnego internetowego konta w banku lub SKOK-u - takie będą skutki noweli ustawy o PIT, którą podpisał Andrzej Duda.

O złożeniu podpisu przez prezydenta poinformowała we wtorek jego kancelaria.

Ustawa przewiduje, że część podatników będzie mogła być rozliczona bezpośrednio przez fiskusa. Chodzi o podatników, uzyskujących dochody wyłącznie od płatników - także tych, którzy odliczają ulgi podatkowe.

Wnioski o sporządzenie zeznania mogłyby być składane przez portal podatkowy i skrzynkę ePUAP; rozliczenie PIT-a przez urząd skarbowy można będzie złożyć także przez system e-Deklaracje.

Będzie możliwość komunikowania się z portalem podatkowym za pośrednictwem systemów teleinformatycznych banków i SKOK-ów. Nie trzeba więc będzie wchodzić na oddzielny portal skarbowy. Te cyfrowe usługi banków lub SKOK-ów na rzecz podatników mają być świadczone nieodpłatnie.

Celem noweli ustawy o PIT, jak argumentowali przedstawiciele rządu w toku prac legislacyjnych, jest uwolnienie od samodzielnego sporządzania zeznań podatkowych tych podatników PIT, którzy uzyskują dochody wyłącznie od płatników lub organów rentowych.

Nowela ma też ograniczyć koszty związane z poborem podatku dochodowego PIT, poprzez zmniejszenie kosztów związanych z zaopatrzeniem urzędów skarbowych w papierowe wersje druków zeznań i obsługę deklaracji składanych papierowo. (PAP)

pś/ son/

Data publikacji 14.03.2017, 12:07