STALPROFIL SA (9/2017) Zawarcie umowy z PGNiG Technologie S. A. na wykonanie robót budowlano - montażowych gazociągu DN 700 Hermanowice - Strachocina.

11.05.2017, 20:47aktualizacja: 11.05.2017, 20:47

Raport bieżący 9/2017

Zarząd STALPROFIL S.A. informuje, że w dniu 11 maja 2017 roku została zawarta pomiędzy STALPROFIL S.A. (Podwykonawca), a PGNiG Technologie S.A. z siedzibą w Krośnie (Wykonawca) Umowa, której przedmiotem jest: Wykonanie robót budowlano - montażowych w zakresie odcinka liniowego gazociągu DN 700 Hermanowice - Strachocina, od przewiertu pod rzeką San km 51,9 do magazynu Strachocina km 71,7, łącznie 19,8 km, w ramach Inwestycji realizowanej przez GAZ-System S.A. (Zamawiający) pn.: "Budowa gazociągu DN 700 Hermanowice - Strachocina wraz z infrastrukturą niezbędną do jego obsługi".

Wartość zawartej umowy wynosi 28.862.033,00 PLN netto, a jej realizacja nastąpi w terminie 17 miesięcy od przekazania Podwykonawcy terenu budowy.

Umowa realizowana będzie w ramach działalności STALPROFIL S.A. przez Oddział Spółki w Zabrzu, do którego wniesione zostały wszystkie aktywa i pasywa spółki zależnej ZRUG Zabrze S.A., inkorporowanej do STALPROFIL S.A. 1 grudnia 2016 roku. Podpisana Umowa poszerza portfel zamówień w zakresie usług budowy gazociągów posiadany przez Oddział STALPROFIL S.A. w Zabrzu i istotnie zwiększa szanse na odzyskanie przez Grupę Kapitałową STALPROFIL S.A. rentowności w tym sektorze działalności, poddanym restrukturyzacji w 2015 i 2016r..

Z realizacją przedmiotowej Umowy związane jest ryzyko naliczenia Podwykonawcy kar umownych, w tym między innymi za: opóźnienie w dokonaniu odbioru końcowego, opóźnienie w dokonaniu odbioru technicznego, nieosiągnięcie zadeklarowanego poziomu wadliwości spoin liniowych, opóźnienie w przystąpieniu do usunięcia i opóźnienie w usunięciu wad w okresie gwarancji i rękojmi oraz odstąpienie od Umowy z przyczyn leżących po stronie Podwykonawcy. Karom umownym przewidzianym w Umowie nie podlega opóźnienie z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy.

Łączna wartość kar umownych naliczonych Podwykonawcy na podstawie Umowy nie może przekroczyć 20 % wartości wynagrodzenia netto. Wykonawcy przysługuje prawo dochodzenia odszkodowania uzupełniającego, przewyższającego wysokość zastrzeżonych w Umowie kar umownych, na zasadach ogólnych Kodeksu cywilnego.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz