Polityka i społeczeństwo

PK: prokuratorskie zarzuty za przemyt i handel narkotykami (komunikat)

19.05.2017, 10:56aktualizacja: 19.05.2017, 10:56

- Prokuratura Krajowa informuje:

Prokuratura Okręgowa w Krakowie nadzoruje śledztwo dotyczące zorganizowanej grupy przestępczej, która zajmowała się przemytem i handlem narkotykami. Postępowanie to prowadzone jest przez funkcjonariuszy krakowskiego CBŚP.

Zatrzymano 10 osób

W toku tego postępowania ustalono, że od 2016 roku, głównie w województwie małopolskim, ale także w innych regionach Polski, działała zorganizowana grupa przestępcza. Jej członkowie zajmowali się handlem hurtowymi ilościami narkotyków. Dilerzy tej grupy w ciągu jednej doby potrafili sprzedać nawet 20 kilogramów różnego rodzaju środków odurzających. W sumie grupa wprowadziła na rynek kilkaset kilogramów narkotyków. Przemycane były one do Polski z kilku państw europejskich.

Ustalenia poczynione w toku śledztwa pozwoliły na zatrzymanie 10 członków grupy. Czynności zatrzymań, na polecenie prokuratury, realizowali funkcjonariusze krakowskiego CBŚP wspierani przez funkcjonariuszy z Wieliczki i policyjnych antyterrorystów z KWP w Krakowie.

Podczas przeszukań pomieszczeń zajmowanych przez zatrzymanych oraz należących do nich samochodów zabezpieczono ponad 20 kilogramów marihuany, 2 kilogramy amfetaminy i 100 gramów kokainy. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych narkotyków to blisko 350 tysięcy złotych. Ponadto w garażu należącym do jednego z członków grupy ujawniono i zabezpieczono broń palną - Magnum 44 i 30 sztuk amunicji.

Na poczet grożących kar zabezpieczono także mienie należące do zatrzymanych o łącznej wartości ponad 750 tysięcy złotych.

Czynności w prokuraturze

Po doprowadzeniu zatrzymanych do Prokuratury Okręgowej w Krakowie prokurator ogłosił im zarzuty. Dotyczą one udziału w zorganizowanej grupie przestępczej, a także przemytu i handlu narkotykami.

Na wniosek prokuratury wobec 8 podejrzanych Sąd zastosował środki zapobiegawcze w postaci tymczasowego aresztowania.

Sprawa ma charakter rozwojowy. Niewykluczone są kolejne zatrzymania i zarzuty.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ agzi/

Data publikacji 19.05.2017, 10:56