Polityka i społeczeństwo

MSWiA: Rok młodych bohaterów (komunikat)

02.06.2017, 15:19aktualizacja: 02.06.2017, 15:19

- MSWiA informuje:

Dwanaście miesięcy, 64 młodych ludzi, którzy uratowali niejedno ludzkie życie i 64 niezwykłe historie – to najkrótsze podsumowanie akcji MSWiA „Młody Bohater”. Od roku Mariusz Błaszczak, minister spraw wewnętrznych i administracji wyróżnia dzieci i nastolatków, którzy wykazali się godną naśladowania postawą w sytuacji zagrożenia.

Pierwszą osobą nagrodzoną z inicjatywy szefa MSWiA był 9-letni Bartek z Wiśniewa, który pomógł swojej mamie podczas ataku cukrzycy. Dziś poczet Młodych Bohaterów liczy już 64 osoby.

Historie wielu nagrodzonych mogłyby stanowić fabułę filmu. Niektórzy z nich ratowali ofiary wypadków drogowych. Inni stawiali czoła złodziejom, odnajdywali zaginionych, wynosili rodzeństwo z pożaru lub wzywali pogotowie do własnych rodziców.

Najmłodszy z dumnych posiadaczy tytułu Młodego Bohatera ma 5 lat. Najstarszy niedawno przekroczył osiemnastkę. Wszyscy są wzorami do naśladowania dla swoich kolegów i inspiracją dla wszystkich, którzy nie chcą pozostać obojętnym wobec krzywdy drugiego człowieka.

Młodzi Bohaterowie pochodzą z całej Polski – od Pomorza, przez Mazowsze aż po Podkarpacie. Każdy z nich otrzymał unikatowy, numerowany medal, a jego historia została wpisana do rejestru, który widnieje na stronie internetowej MSWiA. Pytani o swoje dokonania skromnie odpowiadają, że to co zrobili wydawało im się naturalne i że każdy na ich miejscu na pewno zrobiłby to samo. Niestety nie dla wszystkich jest to takie oczywiste.

Nagradzanie dzielnych młodych ludzi, mimo że z całą pewnością na to zasługują, nie jest jedynym celem akcji. Chodzi o promowanie pozytywnych postaw, szczególnie, iż wielu ludzi potrafi dziś przejść obojętnie wobec kogoś potrzebującego. Młodzi Bohaterowie pokazują, że nawet kiedy dorośli zawodzą, dzieci wiedzą jak należy zareagować na zagrożenie. Dlatego minister wyróżnia też tych, którzy widząc, że dzieje się coś złego, po prostu zadzwonili pod numer 112. To pierwsza i często najlepsza rzecz, jaką możemy zrobić kiedy widzimy niebezpieczeństwo. Przykład Młodych Bohaterów powinien zachęcić nas wszystkich do zwracania większej uwagi na to, co dzieje się wokół nas. Bo w każdej chwili ktoś może potrzebować naszej pomocy.

Do MSWiA cały czas napływają kolejne zgłoszenia. Podczas pikniku z okazji 1. urodzin akcji, Minister Mariusz Błaszczak zachęcał wszystkich, którzy znają podobne historie do przesyłania ich na adres ministerstwa. Potrzebne informacje znajdują się na stronie internetowej resortu. Akcja „Młody Bohater” rozpoczyna swój drugi rok.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ mgost/

Data publikacji 02.06.2017, 15:19