MIB: Mieszkanie Plus w Wałbrzychu. Pierwsza umowa inwestycyjna na Dolnym Śląsku (komunikat)

05.06.2017, 14:20aktualizacja: 05.06.2017, 14:20

- MIB informuje:

215 nowoczesnych mieszkań na wynajem z opcją dojścia własności powstanie w Wałbrzychu. Ich budowę sfinansuje BGK Nieruchomości w ramach pilotażu rządowego programu Mieszkanie Plus. 5 czerwca spółka podpisała umowę inwestycyjną z prezydentem miasta. Budowa zacznie się w wakacje.

Mieszkania powstaną przy ulicy Husarskiej, położonej na wałbrzyskim Podzamczu czyli najmłodszej, najbardziej zaludnionej, bo zamieszkałej przez blisko 30 tysięcy ludzi, dzielnicy miasta. Szczegółowe analizy gruntów zgłoszonych do programu trwały od października ubiegłego roku, kiedy to miasto Wałbrzych, będące obecnie właścicielem nieruchomości, podpisało ze spółką list intencyjny.

Na działce o powierzchni około 1,5 ha. zostanie wybudowanych pięć sześcio- i siedmiokondygnacyjnych budynków wyposażonych w windy. Do dyspozycji przyszłych najemców będą oddane 157 zewnętrzne miejsca postojowe. Obecnie w Wałbrzychu na lokale z zasobu gminy czeka przeszło 3 tysiące rodzin, dlatego realizacja rządowego programu pozwoli ograniczyć lokalny deficyt mieszkaniowy.

Wałbrzych jest jednym z siedmiu miast, obok Wrocławia, Świdnicy, Oławy, Bielawy, Jawora i Głogowa, które zawarły porozumienia z BGK Nieruchomości, ale pierwszą na Dolnym Śląsku gminą, która podpisała warunkową umowę inwestycyjną.

W części komercyjnej program Mieszkanie Plus zakłada budowę dostępnych cenowo mieszkań na wynajem z opcją dojścia do własności. Program pozwoli na efektywne wykorzystanie nieużywanych dziś gruntów, będących w posiadaniu m.in. Skarbu Państwa i spółek z jego udziałem, jak również samorządów i inwestorów prywatnych. BGK Nieruchomości dysponuje obecnie potencjałem budowy około 20 tys. mieszkań w ponad 70 miastach w całej Polsce. Budowa pierwszych mieszkań ruszyła w grudniu ub.r. w Białej Podlaskiej i Jarocinie.

kom/ agzi/

Data publikacji 05.06.2017, 14:20