Grupa MB Aerospace pozyskuje kontrakt z United Technologies o wartości 1 mld USD

19.06.2017, 13:10aktualizacja: 19.06.2017, 13:10

Międzynarodowa grupa z branży inżynierii lotniczo-kosmicznej zatrudni 160 nowych inżynierów w ramach „szansy jednej na milion”.

MOTHERWELL, Szkocja, 19 czerwca 2017 r. /PRNewswire/ - MB Aerospace, międzynarodowa grupa działająca w branży inżynierii lotniczo-kosmicznej, ma przyjemność ogłosić w dniu dzisiejszym podpisanie 10-letniej umowy z United Technologies Corporation (UTC), której wartość końcowa może osiągnąć 1 mld USD. Na podstawie nowego kontraktu MB Aerospace dostarczy złożone części i układy do silników lotniczych o kluczowym znaczeniu dla wszystkich programów obejmujących silniki Pratt & Whitney (PW).

Założona w 2000 r. grupa MB Aerospace zajmuje się produkcją części do silników lotniczych i zatrudnia łącznie 1 600 pracowników w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i Polsce. Grupa postrzega nowy kontrakt jako „szansę jedną na milion” i szacuje, że w perspektywie kolejnych 3-5 lat zatrudnionych zostanie 160 nowych inżynierów, co pozwoli sprostać większemu zapotrzebowaniu w branży i zapewni realizację nowo zawartej umowy.

Craig Gallagher, prezes MB Aerospace, powiedział: „Jesteśmy niezwykle dumni z zaufania, jakim obdarzyły nas firmy United Technologies oraz Pratt & Whitney przy realizacji ich własnych programów. Już teraz MB Aerospace i UTC łączą silne relacje biznesowe w kontekście bieżących programów Pratt & Whitney, a przedmiotowa umowa stanowi dla naszego światowej klasy zespołu szansę jedną na milion w zakresie wspierania UTC”.

„Z dumą podpisujemy przedmiotową umowę z MB Aerospace - powiedział Sam Abdelmalek, wiceprezes Pratt & Whitney ds. światowego łańcucha dostaw. - Doceniamy nasze wieloletnie relacje. MB Aerospace to kluczowy dostawca w obrębie naszego światowej klasy łańcucha dostaw. Jako że Pratt & Whitney dąży do doskonałości w obszarze łańcucha dostaw, dostawcy tacy jak MB Aerospace, którzy są zaangażowani w realizację złotego programu dostawców, obniżanie kosztów i korporacyjny ład kontraktowy otrzymają sposobność do rozwoju razem z nami” - dodał.

„MB Aerospace dostarcza UTC złożone zespoły gotowe, wytwarzane w East Granby i Warren oraz złożone elementy obrabiane, produkowane w Rzeszowie i Sterling Heights” - dodał Gallagher. W ramach umowy MB Aerospace dostarczy Pratt & Whitney elementy wirujące, które zostaną wyprodukowane w zakładach w East Granby i Newton Abbot.

„Cieszymy się, że nasi wysoko wykwalifikowani pracownicy będą mieli szansę przysłużyć się Pratt & Whitney w realizacji kluczowych programów przez najbliższą dekadę”.

„Grupa MB Aerospace zainwestowała już przeszło 50 mln USD w technologię obróbki i rozbudowę zakładów, a w zeszłym roku zatrudniła 100 nowych, pełnoetatowych pracowników, aby wspierać ten rozwój - jeszcze przed zawarciem bieżącej umowy. Nasza inwestycja w kapitał ludzki obejmuje niepowtarzalny zespół usług technicznych składający się z przeszło 40 specjalistów technicznych i programistów obsługujących wszystkie jednostki biznesowe z centrali w Rzeszowie. W ciągu najbliższych 3-5 lat planujemy rozszerzyć zespół do przynajmniej 100 inżynierów, którzy będą obsługiwać naszych klientów w okresie intensywnego rozwoju i zwiększonego popytu w branży”.

Uwagi dla redaktorów

MB Aerospace - MB Aerospace jest wiodącym dostawcą precyzyjnych części silników lotniczych z tzw. segmentu Tier 1, który obsługuje bezpośrednio głównych producentów OEM i innych wiodących dostawców z segmentu Tier 1. Nacisk MB Aerospace na złożone części i układy do silników lotniczych oparty na dogłębnym, technicznym i technologicznym zrozumieniu materiałów i procesów produkcyjnych oraz na certyfikatach od klientów ma za cel osiągnięcie statusu partnera cieszącego się pełnym zaufaniem głównych producentów OEM z branży lotniczej. MB Aerospace prowadzi działalność, która cieszy się wielkim zainteresowaniem na całym świecie. Spółka zatrudnia 1 600 pracowników w sześciu głównych ośrodkach produkcyjnych w Stanach Zjednoczonych, Polsce i Wielkiej Brytanii, blisko wszystkich kluczowych klientów OEM i z segmentu Tier 1. Grupa MB Aerospace niedawno zapewniła sobie wsparcie inwestycyjne ze strony The Blackstone Group (NYSE:BX) po jej przejęciu przez Blackstone w ramach transakcji z grudnia 2015 r.

Pratt & Whitney - Pratt & Whitney, oddział United Technologies Corporation, to światowy lider w zakresie projektowania, produkcji i serwisowania silników samolotowych oraz pomocniczych źródeł zasilania. United Technologies Corp. z siedzibą w Farmington w stanie Connecticut dostarcza zaawansowane technicznie systemy i usługi podmiotom z branży budowlanej i lotniczo-kosmicznej.

Źródło: MB Aerospace

KONTAKT: