ZAKŁADY MAGNEZYTOWE ROPCZYCE SA (27/2017) Otrzymanie postanowienia sądu w sprawie zabezpieczenia roszczenia ZM Invest S.A.

22.06.2017, 17:10aktualizacja: 22.06.2017, 17:10

Raport bieżący 27/2017

Zarząd spółki pod firmą Zakłady Magnezytowe "ROPCZYCE" S.A. ("Spółka") - w nawiązaniu do raportu bieżącego Spółki nr 22/2017 z dnia 12 maja 2017 r. - informuje, że w dniu 22 czerwca 2017 r. Spółka otrzymała z Sądu Okręgowego w Warszawie, XVI Wydział Gospodarczy ("Sąd Okręgowy w Warszawie"), odpis postanowienia wydanego w dniu 25 maja 2017 r. ("Postanowienie") na wniosek akcjonariusza Spółki - spółki pod firmą ZM Invest S.A. z siedzibą w Ropczycach ("ZM Invest"), na podstawie którego ww. Sąd zdecydował o zabezpieczeniu roszczenia dochodzonego przez ZM Invest przeciwko Spółce o stwierdzenie nieważności uchwał o nr od 1 do 19 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 12 kwietnia 2017 r. ("ZWZ Spółki") poprzez:

1) wstrzymanie wykonania do czasu zakończenia postępowania głównego następujących uchwał ZWZ Spółki:

a) Uchwały nr 7 ZWZ Spółki w sprawie podziału zysku netto za 2016 rok;

b) Uchwały nr 8 ZWZ Spółki w sprawie upoważnienia Zarządu Spółki do nabycia akcji własnych Spółki od ZM Invest oraz użycia kapitału zapasowego Spółki;

2) w pozostałej części omawiany wniosek ZM Invest został oddalony.

Postanowienie jest nieprawomocne. Spółka nie zgadza się z rozstrzygnięciem zawartym w Postanowieniu (w zakresie, w którym udzielone zostało ZM Invest zabezpieczenie) i podejmie wszelkie kroki prawne w celu ochrony jej interesów.

Spółka wskazuje jednakże, iż Uchwała nr 7 ZWZ Spółki w sprawie podziału zysku netto za 2016 rok została już wykonana w całości w takim zakresie, w jakim rozstrzyga ona o wypłacie dywidendy na rzecz akcjonariuszy Spółki, przed otrzymaniem przez Spółkę Postanowienia.

Jednocześnie z Postanowieniem w dniu 22 czerwca 2017 r. Spółce doręczono odpis pozwu ZM Invest, o wniesieniu którego Spółka informowała za pośrednictwem raportu bieżącego nr 22/2017 z dnia 12 maja 2017 r.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz