Polityka i społeczeństwo

MSZ: konsultacje szefów dyplomacji Polski, Rumunii i Turcji z sekretarzem generalnym NATO (komunikat)

25.08.2017, 17:20aktualizacja: 25.08.2017, 17:20

- MSZ informuje:

Konsultacje w dziedzinie bezpieczeństwa szefów dyplomacji Polski, Rumunii i Turcji z sekretarzem generalnym NATO w Warszawie

Przygotowania do przyszłorocznego Szczytu NATO oraz reforma struktury dowodzenia Sojuszu były głównymi tematami piątkowego spotkania sekretarza generalnego NATO z ministrami spraw zagranicznych Polski, Rumunii i Turcji w Warszawie, przy okazji kolejnej rundy polsko-rumuńsko-tureckich konsultacji trójstronnych w dziedzinie bezpieczeństwa.

– Cała nasza trójka to są kraje wiodące, które mogą być przykładem dla współpracy w ramach NATO, ponieważ wypełniamy zobowiązania natowskie w sposób wzorowy – powiedział szef polskiego MSZ Witold Waszczykowski po wspólnym spotkaniu ministrów z Jensem Stoltenbergiem, który przyjechał do Warszawy na zaproszenie szefa polskiej dyplomacji. – Wszystkie nasze trzy kraje nie tylko są konsumentami bezpieczeństwa, ale są również dostarczycielami bezpieczeństwa – dodał.

Wizyta szefa NATO stanowiła okazję do podsumowania dotychczasowej realizacji decyzji podjętych podczas ubiegłorocznego szczytu NATO w Warszawie. Jens Stoltenberg spotkał się także z prezydentem Andrzejem Dudą oraz premier Beatą Szydło. Rozmowy dotyczyły roli NATO wobec zagrożeń ze strony Rosji, również w świetle agresji na Ukrainę i zapowiedzianych na drugą połowę września ćwiczeń wojskowych ZAPAD 2017, terrorystów i kryzysu syryjskiego. Omówiono priorytety przed przyszłorocznym Szczytem Sojuszu.

Jens Stoltenberg odwiedzi dzisiaj również Orzysz, gdzie stacjonuje batalionowa grupa bojowa NATO. Siły rozmieszczone w Polsce w ramach sojuszniczej wzmocnionej wysuniętej obecności wojskowej składają się z żołnierzy amerykańskich, brytyjskich i rumuńskich. – Jens Stoltenberg objeżdża flankę wschodnią, ponieważ chce zobaczyć jak wygląda wprowadzanie w życie decyzji sojuszniczych, które zostały podjęte rok temu w Warszawie. Jak wygląda rozlokowanie sił bojowych NATO na terenie czterech państw flanki wschodniej – powiedział szef polskiego MSZ. – Omawialiśmy też sytuację, jaka może być wywołana poprzez ćwiczenia wojskowe, które są zaplanowane za kilkanaście dni na Białorusi – dodał.

Ministrowie spraw zagranicznych Polski, Rumunii i Turcji – Witold Waszczykowski, Teodor-Viorel Mele?canu i Mevlüt Çavuşoglu – rozmawiali również we własnym gronie. – Jest to już kolejne spotkanie naszego trójkąta flanki wschodniej i mam nadzieję, że będziemy kontynuować naszą współpracę, najprawdopodobniej w Bukareszcie – zaznaczył minister Witold Waszczykowski. Tematami spotkania były m.in.: bezpieczeństwo europejskie, relacje transatlantyckie oraz współpraca przemysłów obronnych. Spotkanie zakończyło się wydaniem wspólnego oświadczenia ministrów. Poprzednie spotkanie trójstronne w tym formacie odbyło się w sierpniu 2016 r. w Ankarze.

Ponadto minister Witold Waszczykowski wraz z ministrem Mevlütem Çavuşoglu uczestniczyli dzisiaj w uroczystości podpisania protokołu o współpracy polsko-tureckiej przy renowacji obrazu Marcello Bacciarellego Pokój Chocimski 1621 na Zamku Królewskim w Warszawie. W swoim wystąpieniu szef polskiej dyplomacji podkreślił wielowiekową tradycję relacji polsko-tureckich i wyraził przekonanie, że dobre relacje naszych krajów będą się dalej rozwijać. Podziękował jednocześnie partnerom tureckim za gotowość wspierania – także finansowego – dorobku kulturalnego łączącego nasze narody.

kom/ agzi/

Data publikacji 25.08.2017, 17:20