Gdańsk: ponad 280 firm i instytucji weźmie udział w Baltexpo 2017

10.09.2017, 16:41aktualizacja: 10.09.2017, 16:41

Ponad 280 firm i instytucji z 19 krajów weźmie udział w Baltexpo 2017, Międzynarodowych Targach Morskich, które w poniedziałek rozpoczną się w Gdańsku. W inauguracji targów uczestniczyć ma m.in. minister gospodarki morskiej, Marek Gróbarczyk.

Rozpoczynające się w poniedziałek w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Amberexpo w Gdańsku 19. Międzynarodowe Targi Morskie Baltexpo 2017 to – jak informuje organizator Zarząd Targów Warszawskich SA - najstarsze i największe w Polsce oraz jedno z najbardziej prestiżowych w Europie wydarzeń targowo-konferencyjnych poświęconych gospodarce morskiej. Targi odbywają się w cyklu dwuletnim, nieprzerwanie od 1982 roku.

Tematyka wydarzenia obejmuje główne obszary gospodarki morskiej: przemysł okrętowy, offshore, infrastrukturę portów i przemysłu morskiego, logistykę w transporcie morskim, żeglugę morską i przybrzeżną, żeglugę śródlądową i gospodarkę wodną oraz bezpieczeństwo i ochronę portów, ochronę środowiska.

Kierownik projektu, Marek Witecki powiedział PAP, że na potrzeby tegorocznej edycji powstała specjalna targowa strefa informacyjna, Strefa Edukacji i Pracy, przeznaczona zwłaszcza dla młodzieży i młodych ludzi. Przyznał, że intencją utworzenia strefy było zachęcenie młodych ludzi do wybrania zawodu związanego z gospodarką morską. Przekonuje, że "do dyspozycji młodych ludzi będą przedstawiciele uczelnianych kół naukowych, rad studentów, doradcy zawodowi ale też konsultanci, którzy podzielą się z zainteresowanymi swoimi bogatymi doświadczeniami w pracy za granicą". W Strefie Edukacji i Pracy przewidziane są również spotkania młodzieży z potencjalnymi pracodawcami, wystawcami Baltexpo. Na terenie strefy znajdą się też m.in. gry i animacje. (PAP)

bls/ js/

Data publikacji 10.09.2017, 16:41