Nowości firmy Merck w zakresie unijnego programu Horyzont 2020 dot. poprawy przetwarzania biofarmaceutyków w kierunku downstream

27.09.2017, 17:06aktualizacja: 27.09.2017, 17:06

- ProjektnextBioPharmDSP w ramach Horyzontu 2020, któremu przewodzi firma Lek Pharmaceuticals, spółka należąca do Sandoz w Słowenii, zasłużył na specjalną wzmiankę jako przykład sukcesu w badaniach i innowacjach; - Przekazanie do UE dokumentów w 18-miesięcznym punkcie kontrolnym; - Firma Merck źródłem wiedzy w ciągłym i przepływowym przetwarzaniu typu downstream oraz systemach pojedynczego użytku.

DARMSTADT, Niemcy, 27 września 2017 r. /PRNewswire/ - Wiodąca w zakresie nauki i rozwiązań technologicznych firma Merck opublikowała dzisiaj nowe informacje dotyczące udziału firmy w unijnym programie ramowym w zakresie badań i innowacji Horyzont 2020 w celu poprawy przetwarzania biofarmaceutyków w kierunku downstream.

„Branża biofarmaceutyczna musi stawić czoła naciskom na zmniejszenie kosztów produkcji i zwiększenie wydajności przy jednoczesnym zachowaniu odpowiedzialnego podejścia do środowiska - skomentował Udit Batra zasiadający w zarządzie firmy Merck oraz główny dyrektor wykonawczy firmy Life Science. - Firmy takie, jak Merck oraz nasi klienci muszą reagować na wyzwania stojące przed całą branżą i przyspieszyć proces docierania leków do pacjentów w potrzebie. Program Horyzont 2020 już umożliwił członkom konsorcjum realizację ważnych postępów w zakresie przetwarzania typu downstream” - dodał dyrektor.

Wyniki współpracy w ramach programu obejmą ograniczenie liczby i rozmiaru działań jednostek typu downstream, a także eliminację potrzeby wirowania. Alternatywne podejścia do pobierania materiałów mają podnieść wydajność oraz ograniczyć poziom zużycia kosztownych żywic. Jednym z możliwych badanych obecnie podejść zamiennych w stosunku do chromatografii białka A jest wytrącanie.

Obecnie rozwijany jest jednorazowy system chromatografii ciągłej wyposażony w nowoczesne narzędzia analityczne i czujniki, które obecne są także na innych etapach procesu downstream. Pod uwagę brane jest w pełni jednorazowe rozwiązanie na potrzeby wszystkich operacji przetwarzania typu downstream, a podejścia przepływowe na poszczególnych stadiach mają zostać wdrożone w celu ciągłego usuwania nieczystości. Wybrane podejścia zostaną włączone w łączny, ciągły, jednorazowy proces typu downstream.

„Strategie przetwarzania materiałów biologicznych nowej generacji poprawią zdolności naszej branży w zakresie skutecznego i taniego dostarczania wysokiej jakości leków - skomentował Uroš Urleb, globalny dyrektor rozwoju technicznego biosymili w jednostce rozwoju technicznego biologików i produkcji w firmie Novartis. - Konsorcjum opracowuje nowe podejścia do tradycyjnego przepływu pracy produkcyjnej i spodziewamy się tego, że wyniki naszej pracy pozwolą nam na uporanie się z różnicami w zapotrzebowaniu produkcyjnym, umożliwią trwałą dostawę leków oraz zapewnią inne ważne korzyści środowiskowe” - dodał dyrektor.

Inicjatywa nextBioPharmDSP objęta jest programem Horyzont 2020, największym unijnym programem tego typu jak dotychczas z budżetem sięgającym prawie 80 miliardów euro w okresie siedmiu lat (2014 do 2020). Założeniem programu jest zapewnienie rozwoju światowej klasy nauki w Europie przez usunięcie barier na drodze innowacji i współpracy między sektorami prywatnym i publicznym. Program ma przynieść więcej przełomów, odkryć i pionierskich rozwiązań dzięki wspieraniu dobrych pomysłów w drodze z laboratorium na rynek.

Projekt koordynowany jest przez firmę Lek Pharmaceuticals, spółkę należącą do Sandoz w Słowenii. Do członków konsorcjum należą organizacje Sandoz GmbH (Austria), Uniwersytet Zasobów Naturalnych i Nauk Przyrodniczych w Wiedniu (Austria), Instytut Technologii w Karlsruhe (Niemcy), Narodowy Instytut Chemii (Słowenia) oraz National Systems srl (Włochy). Firma Merck powiązana jest z konsorcjum przez francuską spółkę podległą Millipore S.A.S. Więcej informacji na temat projektu można znaleźć na stronie http://nextbiopharmdsp.eu/.

Merck

Merck jest wiodącą firmą naukowo-technologiczną w zakresie służby zdrowia, nauk przyrodniczych i wydajności materiałów. Około 50 000 pracowników firmy zajmuje się opracowywaniem rozwiązań technologicznych zwiększających żywotność i jakość życia - od terapii biofarmaceutycznych w leczeniu raka lub stwardnienia rozsianego, najnowocześniejszych systemów w zakresie badań naukowych i produkcji do ciekłych kryształów w smartfonach i telewizorach LCD. W 2015 r. sprzedaż firmy Merck wyniosła 12,85 mld euro w 66 krajach.

Założona w 1668 roku firma Merck jest najstarszą na świecie firmą farmaceutyczną i chemiczną, a rodzina założycieli pozostaje właścicielem większościowym tej notowanej na giełdzie grupy korporacyjnej. Firma posiada globalne prawa do nazwy i marki firmy Merck, jedyne wyjątki to Stany Zjednoczone i Kanada, gdzie firma działa jako EMD Serono, MilliporeSigma i EMD Performance Materials.

Wszystkie komunikaty informacyjne firmy Merck są przekazywane przy pomocy poczty e-mail oraz udostępniane na stronie firmy. Aby dokonać rejestracji w trybie online, zmienić wybór lub przerwać korzystanie z usługi należy udać się na stronę www.merckgroup.com/subscribe.

Oświadczenie: Projekt fundowany jest z programu badań i innowacji UE Horyzont 2020 z tytułu umowy o dotację nr 635557.

Photo - https://mma.prnewswire.com/media/562222/Merck_Horizon_2020_Infographic.jpg

Źródło: Merck

Data publikacji 27.09.2017, 17:06