Zdrowie i styl życia

Spacer najlepszym lekiem człowieka

03.10.2017, 14:46aktualizacja: 03.10.2017, 14:46

Łukasz Dulowski/Paweł Świątek (1)
Jeszcze nigdy w Polsce nie było tak ciekawego wydarzenia, które łączyłoby medycynę ze sportem. 30 września w Chrzanowie, Oświęcimiu, Sandomierzu, Skierniewicach, Tarnobrzegu i Żyrardowie mieszkańcy wyszli na "Spacer po zdrowie", by aktywnie spędzać wolny czas w ramach profilaktyki chorób przewlekłych. Projekt jest realizowany przez klub fitness Perła Wellness w ramach Narodowego Programu Zdrowia Ministerstwa Zdrowia.

"Jesteśmy dumne, że to właśnie nam MZ dało szanse na promowanie zdrowego stylu życia wśród Polaków" - mówi Małgorzata Perl, trenerka fitnessu medycznego, właścicielka klubu Perła Wellness i organizatorka "Spaceru po zdrowie - Zaproś swojego lekarza!".

Na rynku w Chrzanowie zgromadzono ponad 200 osób, gdzie przeprowadzono podstawowe badania medyczne jak np. poziom cukru we krwi i pomiar ciśnienia tętniczego, kurs pierwszej pomocy i atrakcje dla dzieci.

W Oświęcimiu i Żyrardowie "Spacer po zdrowie" zgromadził prawie 150 osób. W Oświęcimiu mieszkańcy spacerowali po Bulwarach, a zdrowymi przekąskami częstowali seniorzy z Dziennego Domu Pomocy w Oświęcimiu. W Żyrardowie spacerowano po terenie kompleksu Aqua Żyrardów. W wydarzenie włączył się również Klub Mam i Chustominki.

Ogromną radością dla organizatorów był Sandomierz, Skierniewice i Tarnobrzeg. W każdym z tych miast spacerowało ponad 400 osób.

W Skierniewicach cały Park Miejski zamienił się w bajkową scenerię z kilkumetrową fasolą, barwnymi motylami i pszczółkami.

W Sandomierzu Spacer po zdrowie odbył się razem z Marszem Amazonek. Dostojności dodawała również Sandomierska Orkiestra Dęta. Podobnie było w Tarnobrzegu, gdzie ku zaskoczeniu wszystkich program został wzbogacony o zaręczyny.

Organizatorzy mają ogromną nadzieję, że w najbliższych latach wydarzenie będzie się rozrastać i możliwe, że już wkrótce obejmie całą Polskę.

"Naszym marzeniem jest, by ustanowić Międzynarodowy Dzień Spaceru po Zdrowie - Zaproś swojego lekarza" podczas którego cała Polska wyruszy na półgodzinny marsz - podsumowuje Anna Plucik-Mrożek.

Więcej informacji: https://wetransfer.com/downloads/646bd057baefdf353299dffa6fdc00d520171003094838/8598e9b6d4ee2c92cbcc149b1dee315620171003094838/fec0b4

KONTAKT:

Weronika Lipka