Superpedestrian, twórca pierwszego rozwiązania zwiększającego wydajność na rowerze rozciąga działalność na Wielką Brytanię i Europę

05.10.2017, 14:31aktualizacja: 05.10.2017, 14:31

Urządzenie Copenhagen Wheel może zmienić dowolny rower w pojazd elektryczny zapewniając 10 razy więcej mocy pedałującemu. Otwarcie nowego zakładu produkcyjnego w Holandii na cele realizacji zamówień w Europie.

LONDYN, 5 października 2017 r. /PRNewswire/ - Firma Superpedestrian zajmująca się robotyką transportową ogłosiła dzisiaj dostępność urządzenia Copenhagen Wheel w Wielkiej Brytanii i pozostałych częściach Europy. Urządzenie Copenhagen Wheel to koło w czerwonym kolorze, które może w łatwy sposób zostać zamontowane w zwykłym rowerze, tym samym zmieniając pojazd w tani rower elektryczny. Sekret urządzenia Copenhagen Wheel leży w unikatowej technologii, która zapewnia rowerzystom wszystkie korzyści płynące z poruszania się na najlepszym w swojej klasie e-rowerze przy zachowaniu naturalności jazdy na tradycyjnym dwukołowcu. Aplikacja na smartfon firmy Superpedestrian pełni rolę cyfrowego klucza właściciela, który pozwala na aktywację i kontrolowanie koła.

Każde urządzenie Copenhagen Wheel robione jest na zamówienie i zgodnie z podaną specyfikacją w nowym zakładzie produkcyjnym firmy Superpedestrian w Holandii. Urządzenia już są dostępne do zakupu przez klientów w Europie i Wielkiej Brytanii.

Urządzenie Copenhagen Wheel firmy Superpedestrian wynaleziono na uczelni Massachusetts Institute of Technology (MIT) i opracowano je także w Cambridge w stanie Massachusetts. Urządzenie Copenhagen Wheel jest pierwszym komercyjnym zastosowaniem technologii poszerzającej zdolności człowieka reagującej i odpowiadającej na zmiany w naturalnej jeździe rowerzysty. Koło dokonuje dokładnych pomiarów siły nacisku, prędkości, tarcia i kadencji 100 razy na sekundę, tym samym wspomagając pracę mięśni właśnie wtedy, kiedy tego potrzeba.

„Zdaliśmy sobie sprawę z możliwości ulepszenia technologii i jakości jazdy na e-rowerze. Stworzyliśmy nowe czujniki, kontrolery i materiały umożliwiające powstanie e-roweru o działaniu dokładnie takim, jak tradycyjny rower, ale dającego 10 do 20 razy więcej siły” - skomentował Assaf Biderman, założyciel i główny dyrektor wykonawczy firmy Superpedestrian oraz jeden z wynalazców rozwiązania.

Cała technologia kryje się w niepozornej, czerwonej nakładce i kole. Urządzenie nie ma żadnych zewnętrznych przewodów, akumulatorów czy przycisków. Rowerzyści nawiązują połączenie z urządzeniem przez smartfony za pomocą Bluetooth i mogą dostosowywać ustawienia jazdy zgodnie z trybami takimi, jak Turbo, Eco czy Exercise. Koło wyposażone jest w silnik zasilany bateryjnie umożliwiający jazdę z prędkością do 20 km na godzinę przez 50 kilometrów na jednym naładowaniu.

W urządzenie Copenhagen Wheel wbudowany jest także system autodiagnozy, który zwiększa ochronę rowerzystów. Firma Superpedestrian zapewnia naprawy i wymiany części na miejscu, a nowe koła wysyłane są do klientów na życzenie.

„Przez urządzenie Copenhagen Wheel firma Superpedestrian przekracza granice istniejącej technologii - skomentował David Rowan, były redaktor magazynu Wired UK i doradca firmy Superpedestrian. - A przy tym korzystanie z koła jest tak proste, po prostu pedałujesz i cieszysz się jazdą” - dodał doradca.

Superpedestrian to pierwsza firma umożliwiająca klientom dopasowanie e-roweru. Urządzenie Copenhagen Wheel można zamontować na największej liczbie ram na świecie, dlatego też rowerzyści mogą zdecydować się na rower odpowiadający ich zapotrzebowaniu i osobowości oraz zmienić jego charakter na zasilany elektrycznie e-rower.

Urządzenie Copenhagen Wheel firmy Superpedestrian można kupić w funtach, euro i dolarach amerykańskich, dostawa realizowana jest w 5 do 7 dni roboczych.

O Superpedestrian

Superpedestrian to firma zajmująca się robotyką transportową z siedzibą w Cambridge w stanie Massatchusetts. Zawiązana na uczelni MIT firma rozpoczęła działalność w 2013 roku. Superpedestrian rozwija nowe technologie na potrzeby pojazdów jedno i dwuosobowych, szczególną uwagę poświęcając zastosowaniom w zakresie mobilności miejskiej. Pierwszy produkt firmy to Copenhagen Wheel, system natury robotycznej umożliwiający powstanie najbardziej zaawansowanych rowerów elektrycznych na rynku. Więcej informacji na temat firmy Superpedestrian oraz formularz zamówienia na Copenhagen Wheel można znaleźć na stronie http://bit.ly/CopenhagenWheelEurope

Źródło: SuperpedestrianKONTAKT:

Eva Bandola

Trident DMG dla Superpedestrian

tel.: +1 630-956-1776

e-mail: ebandola@tridentdmg.com

Zdjęcie do pobrania: http://mma.prnewswire.com/media/568259/Copenhagen_Wheel_e_bike_technology_Infographic.jpg

Źródło informacji: PR Newswire

UWAGA: Za materiał opublikowany przez Centrum Prasowe PAP odpowiedzialność ponosi jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. (Centrum Prasowe)

Data publikacji 05.10.2017, 14:31
Źródło informacji PR Newswire