CUBE.ITG SA (81/2017) Otrzymanie postanowienia o otwarciu postępowania sanacyjnego Spółki oraz ujawnienie opóźnionych informacji poufnych

18.10.2017, 15:23aktualizacja: 18.10.2017, 15:23

Raport bieżący 81/2017

Zarząd Cube.ITG S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 18 października 2017 r. otrzymał z Sądu Rejonowego dla Wrocławia - Fabrycznej we Wrocławiu, Wydział VIII Gospodarczy dla spraw upadłościowych i restrukturyzacyjnych ("Sąd") postanowienie z dnia 17 października 2017 r. o otwarciu postępowania sanacyjnego Spółki, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 15 maja 2015 r. Prawo restrukturyzacyjne.

Sąd postanowił:

- wyznaczyć sędziego - komisarza w osobie SSR Jarosława Mądrego oraz zarządcę w postępowaniu sanacyjnym w osobie Mikołaja Świtalskiego (licencja doradcy restrukturyzacyjnego nr 549),

- zezwolić Spółce na wykonywanie zarządu nad całością przedsiębiorstwa w zakresie nieprzekraczającym zwykłego zarządu,

- wskazać, że podstawę jurysdykcji wyłącznej sądów polskich stanowią art. 342 ust. 1 ustawy z dnia 15 maja

2015 r. Prawo restrukturyzacyjne oraz art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2015/848 z dnia 20 maja 2015 r. w sprawie postępowania upadłościowego, zaś otwierane postępowanie ma charakter główny w rozumieniu ww. rozporządzenia.

W ramach postępowania restrukturyzacyjnego Emitent złożył wstępny plan restrukturyzacyjny, w którym m. in. założył maksymalizacje marż w ramach realizowanych kontraktów, negocjacje zawartych umów handlowych i kredytowych.

Spółka informuje, że przekazanie do publicznej wiadomości informacji poufnych dotyczących poszczególnych etapów otwarcia postępowania sanacyjnego zostało opóźnione do momentu otrzymania postanowienia o otwarciu tego postępowania na podstawie art. 17 ust. 1 i 4 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 w sprawie nadużyć na rynku oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE ("MAR") z uwagi na to, że publikacja tych informacji przed uzyskaniem postanowienia Sądu naruszyłaby prawnie uzasadnione interesy Emitenta, jego kontrahentów i akcjonariuszy. Opóźnieniu podlegały informacje o podjęciu w dniu 4 października 2017 roku uchwały Zarządu w sprawie przygotowania i złożenia wniosku sanacyjnego oraz o złożeniu w dniu 4 października 2017 roku r. do Sądu wniosku o otwarcie w stosunku do Spółki postępowania sanacyjnego w rozumieniu przepisów ustawy z dnia z dnia 15 maja 2015 r. Prawo restrukturyzacyjne.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz