BEST SA (74/2017) Zawarcie przez jednostkę zależną od BEST S.A. umów przelewu wierzytelności

31.10.2017, 18:40aktualizacja: 31.10.2017, 18:40

Raport bieżący 74/2017

Zarząd BEST S.A. z siedzibą w Gdyni (Emitent), informuje iż powziął wiadomość o zawarciu w dniu dzisiejszym w Warszawie dwóch umów przelewu wierzytelności w ramach procesu sekurytyzacji (Umowy) pomiędzy BEST IV Niestandaryzowanym Sekurytyzacyjnym Funduszem Inwestycyjnym Zamkniętym z siedzibą w Gdyni (Fundusz) - jednostką zależną od Emitenta a podmiotem z branży telekomunikacyjnej, działającym w Polsce (Zbywca).

Przedmiotem Umów jest nabycie przez Fundusz dwóch portfeli wierzytelności (Pakiet A i Pakiet B) wynikających z niezapłaconych należności związanych ze świadczeniem usług telekomunikacyjnych o łącznej wartości nominalnej 352 mln PLN za łączną cenę ustaloną na warunkach rynkowych.

Łączna wartość umów przelewu wierzytelności zawartych przez podmioty wchodzące w skład grupy kapitałowej, w której jednostką dominującą jest Emitent a Zbywcą w okresie 12 miesięcy przekroczyła 10% skonsolidowanych aktywów przedstawionych w ostatnim opublikowanym raporcie okresowym grupy kapitałowej Emitenta. Powyższa okoliczność stanowi podstawę dla decyzji Emitenta o poinformowaniu o zawarciu Umów

Przejście wierzytelności z pakietu A nastąpi z dniem zawarcia Umowy pod warunkiem zawieszającym zapłaty ceny, której termin zapłaty został przewidziany na 10 listopada 2017 r. Przejście wierzytelności z pakietu B nastąpi w dniu 3 stycznia 2018 r. pod warunkiem zawieszającym zapłaty ostatecznej ceny, w terminie do 10 stycznia 2018 r. Pozostałe postanowienia Umów są typowe dla tego rodzaju kontraktów.

Pomiędzy Emitentem a Funduszem oraz osobami zarządzającymi lub nadzorującymi Emitenta i Fundusz a Zbywcą nie ma powiązań.

Emitent poprzez BEST Capital Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Aktywów Niepublicznych z siedzibą w Gdyni posiada 70,59% certyfikatów inwestycyjnych Funduszu, natomiast poprzez BEST TFI S.A. 29,41% certyfikatów inwestycyjnych Funduszu, dających prawo do wykonywania łącznie 100% głosów na zgromadzeniach inwestorów Funduszu.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz