Nowe muzeum w Wiedniu - Muzeum Świata

08.11.2017, 10:13aktualizacja: 08.11.2017, 10:13

Boa Mistura „Living life constructs your soul” Wien, 2017 © KHM  Museumsverband
Boa Mistura „Living life constructs your soul” Wien, 2017 © KHM Museumsverband
W Wiedniu po zakończonej renowacji otwarto jedno z najbardziej znaczących i ciekawych muzeów etnograficznych - Muzeum Świata.

Po trzech latach przebudowy i renowacji, przy wiedeńskim Heldenplatz, ponownie otwarto Muzeum Świata (Weltmuseum). To jedno z najznakomitszych muzeów etnograficznych w skali światowej, które ma w swoich zbiorach ponad 200000 pamiątek etnograficznych, 75000 historycznych fotografii i około 144000 zbiorów drukowanych o historii, kulturze, sztuce i życiu codziennym głównie narodów pozaeuropejskich.

Muzeum Świata w Wiedniu prezentuje kulturalną różnorodność ludzkości i dokumentuje bogate, historyczne, często też zaskakujące związki Austrii ze światem zamorskim za pomocą 3127 obiektów, licznych zdjęć i tablic informacyjnych. Sercem muzeum jest kolekcja pokazowa zaplanowana we współczesny sposób i nowocześnie urządzona.

Szczególną uwagę przyciągają zbiory brytyjskiego żeglarza, odkrywcy i podróżnika Jamesa Cooka i świetnie zachowana ozdoba głowy meksykańskiego kapłana tzw. "penacho". Wśród eksponatów jest wiele pochodzących z licznych podróży arcyksiążąt habsburskich.

Nowoczesna ekspozycja obejmuje 14 sal wystawowych i podzielona jest tematycznie pod kątem historyczno-geograficznym. Odwiedzający odnajdą tu m.in. wątki kolonializmu, orientu, Chin i Japonii, ale też Indonezji czy Etiopii. Uzupełnieniem ekspozycji stałej będą wystawy czasowe o bogatym spektrum tematycznym.

Muzeum Świata zostało uroczyście otwarte w przeddzień tegorocznego święta narodowego Austrii, 25 października, a program otwarcia, w którym brali udział liczni zagraniczni artyści promował postawę tolerancji, respektu i wspólnoty. Muzeum Świata znajduje się w ścisłym centrum Wiednia, w Pałacu Hofburg, a informacje o godzinach otwarcia, biletach wstępu itp. znajdują się pod linkiem: www.weltmuseumwien.at.

Data publikacji 08.11.2017, 10:13
Źródło informacji Eurocomm-PR