Polityka i społeczeństwo

MSZ: Wizyta ministra Witolda Waszczykowskiego w Algierii (komunikat)

26.11.2017, 01:18aktualizacja: 26.11.2017, 01:18

- MSZ informuje:

- Polska postrzega Algierię jako strategicznego i jednego z najbardziej perspektywicznych partnerów w Afryce i świecie arabskim - powiedział w sobotę w Algierze szef polskiego MSZ.

Dwudniową wizytę minister Waszczykowski rozpoczął od spotkania ze swoim odpowiednikiem Abdelkaderem Messahelem. Rozmowa posłużyła przeglądowi aktualnych spraw dwustronnych, w tym obszarów współpracy. Minister Waszczykowski przedstawił też polskie doświadczenia transformacyjne i obecne działania prorozwojowe polskiego rządu.

Szef polskiej dyplomacji przekazał również podczas dzisiejszych rozmów polskie oceny rozwoju sytuacji w Unii Europejskiej, w krajach Europy środkowej i wschodniej.

Ministrowie? wymienili oceny dotyczące rozwoju sytuacji bezpieczeństwa w Sahelu, w tym w Mali. Poruszyli też wątek perspektyw rozwiązania konfliktu w Libii. Omówili sytuację w ?Syrii oraz bieżące wyzwania i problemy świata arabskiego, w tym poruszyli kwestie radykalizacji i terroryzmu. - Z uwagą wysłuchałem ocen Pana Ministra Messahela, dotyczących sytuacji w krajach Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu – podkreślił szef polskiej dyplomacji. - Polska, jako przyszły członek Rady Bezpieczeństwa ONZ, docenia ekspertyzę i doświadczenie algierskiej dyplomacji w kwestiach dotyczących regionu i ma nadzieję na owocną współpracę w trakcie polskiego członkostwa – powiedział szef MSZ.

Ważnym wydarzeniem pierwszego dnia wizyty w Algierze było podpisanie polsko algierskiej umowy ws. ustanowienia Wspólnej Komisji Międzyrządowej ds. współpracy gospodarczej, handlowej, naukowej i technicznej. Powołanie Komisji pozwoli na sprawne zarządzanie dwustronną współpracą gospodarczą. -Cieszę się z podpisania umowy o komisjii mieszanej z naszym strategicznym partnerem w Afryce. Jesteśmy gotowi zorganizować spotkanie tego gremium w Warszawie w ciągu najbliższych miesięcy – mówił szef MSZ. Przypomniał również, że w tym roku obchodzimy 55. rocznicę ustanowienia stosunków dyplomatycznych między naszymi krajami.

W czasie spotkania z algierskimi mediami minister Witold Waszczykowski zadeklarował również gotowość Polski do dzielenia się z Algierią doświadczeniami procesu transformacji ustrojowej. - Dostrzegamy wysiłki Algierii na rzecz przeprowadzania trudnych reform gospodarczo-społecznych. Widzimy szerokie możliwości podzielenia się naszymi własnymi doświadczeniami w tym zakresie. W ciągu ostatnich 25 lat Polska przeszła długą drogę przemian, osiągając znaczące sukcesy w skali całej UE, gdzie jesteśmy jedną z najszybciej rozwijających się gospodarek – powiedział szef polskiej dyplomacji.

Drugiego dnia pobytu w Algierii minister Waszczykowski spotka się z premierem Ahmedem Ouyahią, a także odwiedzi Afrykańskie Centrum Badań i Studiów nad Terroryzmem.?

kom/ sp/

Data publikacji 26.11.2017, 01:18