Polityka i społeczeństwo

PK: zarzuty i areszt dla matki trójki dzieci, które zginęły w pożarze w Piechowicach (komunikat)

13.12.2017, 11:45aktualizacja: 13.12.2017, 11:45

- PK informuje:

Na polecenie Zastępcy Prokuratora Rejonowego w Jeleniej Górze 11 grudnia 2017 roku funkcjonariusze Policji dokonali zatrzymania Magdaleny K. - matki małoletnich dzieci, które zginęły w pożarze domu w Piechowicach w nocy z 2 na 3 grudnia 2017 roku.

Podejrzanej zarzucono popełnienie dwóch przestępstw

Wczoraj (12 grudnia 2017 roku) Magdalena K. została doprowadzona do Prokuratury Rejonowej w Jeleniej Górze, gdzie ogłoszono jej zarzuty popełnienia dwóch przestępstw.

Podejrzana jest ona o nieumyślne sprowadzenie zdarzenia w postaci pożaru zagrażającego życiu i zdrowiu wielu osób – 17 mieszkańców budynku przy ulicy Przemysłowej w Piechowicach, następstwem czego była śmierć trojga małoletnich dzieci w wieku 8, 6 i 4 lat.

Ponadto podejrzanej prokurator zarzucił wielokrotne narażenie w okresie od stycznia do grudnia 2017 roku swoich małoletnich dzieci w wieku 8, 6 i 4 lat na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. W toku postępowania ustalono bowiem, że matka zmarłych dzieci nie realizowała ciążącego nad nią, jako na matce, prawnego obowiązku opieki. Przejawiało się to między innymi w wielokrotnym pozostawianiu dzieci samych w mieszkaniu bez opieki osób dorosłych lub w obecności uzależnionego i pozostającego pod wpływem alkoholu dziadka, wielokrotnym pozostawianiu ich bez opieki na podwórku w bezpośrednim sąsiedztwie jezdni oraz w ubraniu nieadekwatnym do pory roku i panującej pogody i innych zaniedbaniach.

Podejrzana nie przyznała się do popełnienia zarzucanych jej czynów i złożyła wyjaśnienia.

Matka dzieci została tymczasowo aresztowana

Po przeprowadzeniu z podejrzaną czynności procesowych Zastępca Prokuratora Rejonowego w Jeleniej Górze złożył do Sądu Rejonowego w Jeleniej Górze wniosek o jej tymczasowe aresztowanie na okres 3 miesięcy od dnia zatrzymania.

Sąd uwzględnił wniosek prokuratora i wczoraj (12 grudnia 2017 roku) postanowił tymczasowo aresztować Magdalenę K. na 3 miesiące.

Za zarzucone podejrzanej przestępstwo nieumyślnego sprowadzenia pożaru, w wyniku którego śmierć poniosło troje dzieci, grozi kara od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności.

Przestępstwo narażenia na niebezpieczeństwo utraty życia lub ciężkiego uszczerbku na zdrowiu na skutek braku sprawowania właściwej opieki przez osobę do tego zobowiązaną zagrożone jest karą od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności.

kom/ mgost/

Data publikacji 13.12.2017, 11:45