Działania BSA w 2017 roku w Polsce w ramach promowania najlepszych praktyk zarządzania oprogramowaniem

20.12.2017, 12:24aktualizacja: 20.12.2017, 12:24

BSA Logo

Oprócz działań prawnych, BSA prowadzi na całym świecie, w tym także w Polsce, działania edukacyjne mające na celu promowanie najlepszych praktyk zarządzania oprogramowaniem SAM (Software Asset Management) w firmach i instytucjach. W ramach tych działań, w 2017 roku BSA zorganizowała II edycję konferencji „Zarządzanie zasobami informatycznymi a cyberbezpieczeństwo”, która zgromadziła blisko 100 specjalistów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo informatyczne w dużych organizacjach (firmach i jednostkach administracji publicznej), a także przeprowadziła kampanię informacyjną skierowaną do blisko 3000 jednostek samorządu terytorialnego.

Konferencja „Zarządzanie zasobami informatycznymi a cyberbezpieczeństwo”

Celem konferencji BSA był przegląd wybranych cyberzagrożeń i odpowiedź na pytanie, czy profesjonalne zarządzanie oprogramowaniem może być receptą na minimalizację tego rodzaju ryzyk. Wśród prelegentów znaleźli się m.in. przedstawiciele wydziałów Policji dw. z Cyberprzestępczością oraz eksperci ds. przeciwdziałania cyberprzestępczości z czołowych międzynarodowych firm.

Filmowe podsumowanie konferencji ustami prelegentów i uczestników debaty dostępne jest na oficjalnym kanale BSA Polska w serwisie youtube. W materiale wypowiedzi kom. Dominika Rozdziałowskiego, dyrektora biura dw. z Cyberprzestępczością KGP, Marji Laitinen, senior attorney w Microsoft Digital Crimes Unit, Mukula Chopry, dyrektor Digital Transformation Centre w Comparex oraz Pawła Sawickiego, adwokata w kancelarii Sołtysiński, Kawecki & Szlęzak.

3000 jednostek samorządu terytorialnego

Głównym celem kampanii informacyjnej BSA skierowanej do wybranych urzędów wojewódzkich, powiatowych, gmin i miast ze wszystkich 16 województw, było podniesienie ich świadomości w zakresie efektywnego zarządzania oprogramowaniem oraz rekomendacja wdrożenia odpowiednich procedur w tym zakresie, takich jak m.in. przeprowadzenie szczegółowej inwentaryzacji aktualnie posiadanych zasobów oprogramowania i weryfikacja poprawności ich licencjonowania.

Ponadto, BSA rekomendowała zwrócenie szczególnej uwagi na ryzyko związane z coraz częstszymi przypadkami oferowania nielicencjonowanego oprogramowania w przetargach w ramach postępowań o zamówienia publiczne. To ważne bowiem w przypadku korzystania przez instytucje państwowe z nielegalnego oprogramowania, oprócz ryzyka odpowiedzialności karnej i cywilnej, zachodzi także ryzyko nieprawidłowego wydatkowania środków publicznych, w tym środków z funduszy Unii Europejskiej oraz wspierania niezgodnej z prawem działalności.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 20.12.2017, 12:24