STALPROFIL SA (1/2018) Zawarcie umowy sprzedaży udziałów spółki Kolb Sp. z o.o.

02.01.2018, 13:07aktualizacja: 02.01.2018, 13:07

Raport bieżący 1/2018

W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 24/2017 z dnia 12 grudnia 2017 roku, Zarząd STALPROFIL S.A. informuje, że w dniu 2 stycznia 2018 roku została zawarta Umowa pomiędzy STALPROFIL S.A., a Izostal S.A., przedmiotem której jest sprzedaż udziałów spółki Kolb Sp. z o.o.

Na mocy przedmiotowej umowy STALPROFIL S.A. zbył na rzecz spółki zależnej IZOSTAL S.A. pakiet udziałów spółki KOLB sp. z o.o. w ilości 1 549 sztuk (100% kapitału zakładowego), o wartości nominalnej każdego udziału 2000 zł, za łączną cenę 14 453 719 zł. Cena sprzedaży udziałów KOLB sp. z o.o. została ustalona na poziomie wyceny ich wartości godziwej, dokonanej przez PWC sp. z o.o., na podstawie prognozy finansowej KOLB sp. z o.o. na lata 2017-2021.

Zawarta transakcja stanowi kontynuację działań w zakresie przekształceń restrukturyzacyjnych Grupy Kapitałowej STALPROFIL S.A., które mają na celu poprawę sprawności zarządzania majątkiem, optymalizację struktury finansowania podmiotów Grupy i maksymalizację efektu synergii wewnątrz Grupy.

Dniem przeniesienia własności udziałów na rzecz Izostal S.A. jest dzień podpisania Umowy, tj. 2 stycznia 2018 roku. Strony umowy ustaliły, że zapłata ustalonej ceny nastąpi w terminie do dnia 31 stycznia 2018 r., a wszelkie koszty związane z zawarciem w/w Umowy ponosi Izostal S.A.

Warunki zawartej Umowy nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów.

W związku z wejściem w życie od 1 stycznia 2018 r. MSSF 9 , skutki dokonanej transakcji nie zostaną ujęte w wyniku netto Spółki (jak podano w raporcie bieżącym nr 24/2017 z 12 grudnia 2017r., na podstawie MSR 39), lecz w "Pozostałych dochodach całkowitych", przy czym, z uwagi na ustalenie ceny sprzedaży udziałów na poziomie ich wartości godziwej ujętej w księgach Spółki, tj. 14 453 719 zł, przychód z transakcji jest równy jej kosztowi (zgodnie z MSSF 9), zatem wynik na transakcji będzie dla tej pozycji neutralny.

Jednocześnie, skumulowany dotychczas w "Kapitale rezerwowym z aktualizacji wyceny aktywów" wynik z aktualizacji wyceny 100 % udziałów spółki KOLB sp. z o.o. równy 3 666 tys. zł, zostanie w całości przeniesiony do zysków zatrzymanych tj. do pozycji "Zysk/(starta) z lat ubiegłych i roku bieżącego".

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz